Taliban roept op tot geweld na koranverbranding: 'Dood ze, sla ze, neem ze gevangen'

In Afghanistan is vandaag voor de derde achtereenvolgende dag betoogd tegen de verbranding van korans door Amerikaanse militairen. Gisteren waren zeker negen Afghanen om het leven gekomen tijdens de protestacties.

ANP
Oud-Taliban dragen hun wapens over, 20 februari 2012. © ANP Beeld
Oud-Taliban dragen hun wapens over, 20 februari 2012. © ANP

In de stad Laghman gingen vandaag meer dan 600 mensen de straat op en riepen leuzen als 'Dood aan Amerika!'. In een buitenwijk van Kabul kwamen 400 mensen samen. In de stad Jalalabad betoogden zo'n 300 studenten, aldus verslaggevers ter plaatse.

De Taliban hebben de bevolking vandaag opgeroepen de bases en konvooien van de buitenlandse militairen aan te vallen. 'Dood ze, sla ze, neem ze gevangen!', zodat ze 'nooit meer de heilige Koran durven te beledigen', schrijven de extremisten in een e-mail aan de buitenlandse pers.

Afghaanse vuilnisverwerkers zouden eerder deze week op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram de geblakerde restanten van korans hebben gevonden. De buitenlandse troepenmacht is daardoor ernstig in verlegenheid gebracht. De NAVO en het Amerikaanse leger hebben hun excuses daarvoor aangeboden.

Meer over