Update

Talent Schouten wint laatste schaatsklassieker

Simon Schouten heeft vandaag de schaatsklassieker de Honderd van Earnewâld op zijn naam geschreven. De 21-jarige Van Wervenrijder toonde zich de sterkste in de massasprint.

ANP/Redactie
Simon Schouten. © ARCHIEF ANP Beeld
Simon Schouten. © ARCHIEF ANP

Schouten, die tweede werd op het NK natuurijs in Emmen, verwees Christijn Groeneveld naar de tweede plaats. Karlo Timmerman eindigde als derde.

De Honderd van Earnewâld was de laatste schaatsklassieker van deze winter. De slotwedstrijd trok 53 schaatsers. Meest opvallende deelnemer was Bob de Jong. De BAM-rijder, die zaterdag in het Noorse Hamar de 5 kilometer van de wereldbeker op zijn naam bracht, vloog zondagavond speciaal terug. Veel indruk maakte hij niet in Earnewâld. Vroeg in de wedstrijd stapte hij af.

Simon Schouten, het schaatstalent uit het team van ploegleider Yep Kramer, had nog nooit eerder bij de A-rijders gewonnen. Makkelijk ging het niet. Het ijs was zacht en in de eindsprint werd hij vastgepakt door Jochem Uithoven, die door de jury werd gediskwalificeerd.

Toen Schouten over de eindstreep kwam, rekende hij ook nog met zijn handen af met Uithoven. 'Ik ben de jongste van het peloton, maar ik laat me natuurlijk niet in de maling nemen door zo'n gast. Ja, ik ben zielsgelukkig met deze overwinning', aldus Schouten.

Carla Zielman, die begin februari de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee won, zegevierde bij de vrouwen. De 27-jarige lerares uit Rottum bleef na 60 kilometer Irene Schouten (tweede) en Maria Sterk voor. Het peloton bestond uit 17 schaatssters.

Meer over