Update

Tahrirplein viert 'tweede revolutie'

Het leger van Egypte heeft president Mohamed Morsi een jaar na zijn aantreden afgezet. Het hoofd van het Egyptische leger maakte de staatsgreep woensdag bekend, nadat Morsi een ultimatum had laten verlopen om de macht met de oppositie te delen.

Redactie
Demonstranten op het Tahrirplein, woensdagavond. Beeld epa
Demonstranten op het Tahrirplein, woensdagavond.Beeld epa

Op straat was de vreugde groot. 'We hebben een dictator verdreven, en nu hebben we nog een dictator verdrongen. We doen het opnieuw als dat nodig is; we hebben inmiddels ervaring', klonk het.

Grondwet opgeschort, nieuwe verkiezingen
Morsi wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Hof, Adli Mansour. Die zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Legerleider Abdel Fattah al-Sisi liet ook weten dat de grondwet is opgeschort.

Generaal Sisi werd tijdens zijn toespraak geflankeerd door religieuze en militaire leiders. Verschillende leiders hebben ingestemd met het plan van het leger.

Groot feest en ongeregeldheden
Onmiddellijk na de mededeling van Sisi barstte een groot feest los op het Tahrirplein in Caïro, waar betogers tegen Morsi zich hadden verzameld. Ook werd vuurwerk afgestoken.

Aanhangers van Morsi roerden zich ook. Ze kwamen samen vlakbij een moskee in een buitenwijk van Caïro om hun woede te uiten. Ze riepen leuzen tegen legerleider Sisi.

Tegenstanders en aanhangers van Morsi raakten slaag in Alexandrië. Getuigen melden onder meer vuurgevechten in de stad in het noorden van Egypte. In de noordelijke plaats Marsa Matrouh kwamen zeker vier mensen om tijdens gevechten, meldden de autoriteiten. In totaal zouden 14 mensen zijn omgekomen en ruim 50 gewonden zijn gevallen.

Morsi verwerpt coup
In de nacht van woensdag op donderdag werd bekend dat Morsi onder arrest van het leger staat. Op de presidentiële Facebookpagina verscheen een bericht waarin Morsi de 'militaire coup' verwierp.

Het leger had Morsi maandag 2 dagen gegeven om tot een oplossing te komen met de oppositie. Die was de afgelopen dagen massaal de straat opgegaan. Het leger wilde zo naar eigen zeggen een einde maken aan de massale protesten tegen Morsi en de grote onrust in het land.

Moslim Broederschap
Volgens zijn tegenstanders voerde de president vooral de politieke agenda uit van de Moslim Broederschap, de islamistische beweging waar Morsi uit voortkomt. Voor de belangen van andere groepen zou hij weinig oog hebben gehad. Ook de economische problemen en de corruptie waar Egypte mee kampt, zou Morsi niet goed hebben bestreden.

Morsi trad vorig jaar op 30 juni aan, nadat hij de eerste vrije verkiezingen in Egypte ooit had gewonnen. Hij was ook de eerste burger die president was van Egypte.

Net als in 2011
In februari 2011 moest president Hosni Mubarak vertrekken na massale protesten. Ook toen stelde het leger een tijdelijke leider aan, toen was dat de legerleider Mohammed Hussein Tantawi. Het afzetten van president Mohamed Morsi wordt dan ook gevierd als een 'tweede revolutie'.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over