Taeke Taekema, de man van 116 kilometer per uur

Taekema scoort 1-0 uit een strafcorner tegen Zuid-Afrika. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Taekema scoort 1-0 uit een strafcorner tegen Zuid-Afrika. Foto ANP/Olaf Kraak

PEKING - Zou hij nog wat extra Chinees buskruit in zijn stick hebben verstopt? Of hebben zijn kanonskogels de grens van de perfectie al bereikt?

Taeke Taekema, specialist van de strafcorner, heeft niet de arrogantie om dat laatste te bevestigen. Maar één ding wil hij wél kwijt, nadat hij Oranje overeind heeft gehouden tegen regerend olympisch kampioen Australië (2-2): ''Ik zou echt niet in dat doel durven gaan staan als Taeke Taekema aan slag is.''

Als hockey dan toch ooit wetenschappelijk ontrafeld zou worden, dan is het vuurwapen van de 28-jarige speler van Amsterdam onderzoeksobject nummer één. Taekema slijpt al dertien jaar met ijzeren discipline aan zijn strafcorner, die hem een nauwelijks te overtreffen scoringsmoyenne in Oranje heeft opgeleverd (177 interlands, 152 doelpunten).

Fameus is zijn sleeppush, waarmee hij de bal als het ware even over zijn stick laat rollen om hem dan vernietigend af te vuren. ''Het gaat niet vanzelf, je moet niet vergeten dat ik hier vele uren op train. En ook blijf trainen. Een strafcorner is een kwestie van ritme, dat moet je blijven onderhouden.''

Voor wie niet naar het wijze advies van de kanonnier wil luisteren en toch in de vuurlinie gaat staan: de hardste pegel die Taekema ooit lanceerde, had een snelheid van 116 kilometer per uur. Ofwel, bijna de maximumsnelheid op de A2. ''Normaal zit ik tussen de 100 en 115 kilometer per uur. Dat kan alleen als de aangever en de stopper perfect hun werk doen. Gelukkig zijn die bij Oranje van wereldklasse.''

Het is dan ook dit staaltje teamwerk dat Nederland voorlopig op medaillekoers houdt in een toernooi waarbij de velddoelpunten schaars zijn. Net als tegen Canada en Groot-Brittannië waren het gisteren de strafcorners van Taeke Taekema die de ploeg van Roelant Oltmans op de been hielden: vier stuks, twee keer raak. De laatste werd verzilverd in de slotseconden, waarmee niet alleen een 2-2 gelijkspel werd gehaald, maar ook de kwalificatie voor de halve finales.

Alleen in theorie kan Nederland (tien punten) in de laatste poulewedstrijd nog door Groot-Brittannië (zeven punten) worden ingehaald, maar die mogelijkheid is te verwaarlozen.

Toch is er nog het nodige te wensen voor de olympisch kampioen van 2000. Het veldspel was tegen Australië behoorlijk, maar uitgerekend het grootste wapen, de strafcorner, is een verraderlijk bezit.

''We zijn nu te veel afhankelijk van Taeke,'' geeft routinier Teun de Nooijer toe. ''Daarmee leggen we een behoorlijke druk op zijn schouders. Als we nu ook zorgen dat we zelf meer gaan scoren, hoeft hij het niet steeds voor ons op te knappen.''

Dat laatste is overigens geen enkel probleem voor de man die voor zijn salvo's speciaal een stick op maat heeft laten maken. Nadat hij gisteren zijn eerste strafcorner in de kruising had gejaagd, gaf hij een foute pass waaruit de Australiërs de 1-1 scoorden. Toen ook nog de 1-2 viel, voelde Taekema een soort oerdrift opkomen om zijn fout te herstellen.

Dat lukte, met een streep die Aussi-doelman Stephen Lambert waarschijnlijk nooit heeft gezien. Taeke Taekema, de specialist: ''Het is een aardig wapen, niet?'' (ROEL WICHE)

null Beeld
Meer over