Plus

Taartenbakkers strijden om een plek in assortiment Hema

Wordt het de Spinazietaart of toch de Choco Loco? Tijdens de voorrondes van Hema's taartenbakwedstrijd strijden thuisbakkers om een plek in het assortiment. "Mijn moeder maakte altijd taarten en ik dacht: dat wil ik ook."

Hannah Hamans
Deelnemers aan de taartenbakwedstrijd Beeld Dingena Mol
Deelnemers aan de taartenbakwedstrijdBeeld Dingena Mol

"Zo'n taart kunnen we niet in de winkel neerzetten," zegt jurylid Paul Kruik wijzend op de cannolicake van Anne Hameka (24) uit Amsterdam. Ze zit in het Hemarestaurant aan een lange tafel die vol staat met taarten, samen met een stuk of tien andere deelnemers.

Hameka's taart is een witte, gemaakt van ricotta en een vleugje sinaas­appel. De reis naar de Hema heeft ie niet helemaal overleefd; de cake is een beetje ingezakt. "De taart moet wel op transport kunnen," zegt Kruik.

"Maar hij smaakt heerlijk." Ruim vijftig deelnemers zijn naar de Hema op de Nieuwendijk afgereisd om mee te doen aan de voorronde van de taartbakwedstrijd, ter ere van de negentigste verjaardag van Hema.

Taart insturen
Iedereen kan zijn of haar zelfgemaakte taart insturen en deelnemen aan een van de zes regionale voorrondes. De jury kiest in totaal negentig taarten die door mogen naar de finale op 2 juni. De winnende taart wordt opgenomen in het Hema-assortiment en zal te koop zijn in alle winkels.

Jessica Pereboom (28) heeft zich voor vandaag moeten inhouden. "Normaal gesproken zijn mijn taarten hoger en staan er allerlei poppetjes op."

De taarten moeten aan allerlei criteria voldoen. Zo moet de taart rond en zoet zijn, maximaal tien centimeter hoog en volledig eetbaar, en mag de taart geen alcohol of pinda's bevatten.

Pereboom doet mee met haar Choco Locotaart: een chocolademudcake met nutellabotercrème, hazelnootpasta en discodip in Hemakleuren, die in de vorm van druppels over de taart zijn gedrapeerd. Het recept komt van haar tante.

"Ik was lang op zoek naar een recept voor een goede chocoladetaart, maar ze smaakten nooit zo lekker als bij mijn tante." Jurylid Ivo Wolters, die ooit als tweede eindigde in de race om de titel van beste patissier van de wereld, is onder de indruk: "Het is een kaarsrechte taart, en hij is technisch ingewikkeld vanwege die druppels."

Vijf juryleden van Hema, allen patissiers, testen vandaag de inzendingen. "We letten op de uitstraling van de taart, de decoraties, of de taart binnen het Hema-assortiment past en of de taart betaalbaar is," zegt Wolters.

"Wat ook belangrijk is: dat de taart op grote schaal gemaakt kan worden. Alle taarten zijn met de hand gemaakt en de winnende taart mag niet te arbeidsintensief zijn."

Wolters zet zijn mes in de Jelly Bean Bosbessencake van Feikje van der Veen (10). De cake heeft een gat in het midden en is aan de buitenkant beplakt met jellybeans en likkoekjes. Ze is de jongste deelnemer. Wolters legt een stuk cake op een gekleurd Hemabordje en laat de binnenkant zien: geel met bosbessen.

Wolters neemt een klein hapje. "Dit vind ik een leuke kindertaart, en lekker met die bosbessen. Maar ik zou er de volgende keer nóg meer bosbessen in doen. Dan smaakt de cake nog lekkerder."

Amina Mokthari (12) heeft voor de zekerheid twee taarten gemaakt. In eentje zit spinazie en ze is bang dat die wordt gediskwalificeerd. "Maar de taart is zoet, de spinazie is alleen voor de kleur."

Haar reservetaart is tijdens de rit naar Amsterdam tegen de passagiersstoel geklapt. Officieel heet haar groene taart Spinazietaart. "Maar ik wilde hem eigenlijk Mama Doekoetaart noemen, mijn moeder heeft er namelijk voor betaald."

Er lijken twee mannelijke deelnemers te zijn. Maar Pieter van Dijk (15) is hier in de plaats van zijn moeder, die vandaag moest werken. Hij heeft haar 1001 nachtentaart mee: een wit exemplaar met torentjes. Kruik: "De taart is erg lekker, dat mag je doorgeven aan je moeder."

Mickey Vronik (13) uit Purmerend, uiteindelijk dus de enige mannelijke kandidaat, is samen met zijn moeder naar de Hema gekomen. "Mijn moeder maakte altijd taarten en toen dacht ik: dit wil ik ook."

Hij vindt taarten bakken zo leuk dat hij later banketbakker wil worden. Voor de wedstrijd heeft hij de Brokkenpotentaart gemaakt. Aan de buitenkant zijn er bokkenpoten opgeplakt en in de taart zitten brokken bokkenpoten.

"Hij heeft het allemaal zelf bedacht," zegt zijn moeder Sandra Vronik (44). "Hij wilde er een typisch ­Nederlandse taart van maken, en wat is er Nederlandser dan bokkenpoten?"

Vallende bokkenpoten
Nadat de juryleden alle taarten hebben geproefd, is het tijd voor overleg. De vijf juryleden steken de hoofden bij elkaar en zijn er na enkele minuten al uit: tweeëntwintig deelnemers mogen door naar de halve finale.

Kruik: "Het was geen moeilijke beslissing. Op mijn tafel stonden zo veel goede taarten. Negen mochten er door." En dat is bijzonder; bij de voorronde in Arnhem, een dag eerder, heeft hij maar één taart laten doorgaan.

"Ik was bang dat ik niet door was, omdat sommige bokkenpoten er aan de zijkant afvielen," zegt Vronik. Maar volgens de jury heeft hij het fantastisch gedaan.

Ook de ingezakte cannolicake van Hakema is door. "Het gaat soms niet zozeer om het uiterlijk," zegt jurylid John Vermeer. "De smaak was super. Als Anne de taart nog een paar keer maakt, is hij vast steviger."

Meer over