Taak- en korte celstraffen voor relschoppers Haren

De rechtbank in Groningen heeft vrijdag opnieuw negen relschoppers van het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren veroordeeld tot korte celstraffen of werkstraffen van 80 tot 120 uur. De jongeren, allen rond de 20 jaar uit de drie noordelijke provincies, hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, plundering en diefstal.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook moeten alle veroordeelden 500 euro storten in het speciale schadefonds dat justitie heeft opgezet om gedupeerde inwoners van Haren te compenseren.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag tegen twee jongeren uit Bolsward en Groningen gevangenisstraffen van 2 maanden, omdat de verdachten zich vaker schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. In beide gevallen hield de rechter het op een dag cel en 120 uur werkstraf, omdat ze minderjarig waren toen ze eerder werden veroordeeld. Alle jongeren verklaarden dat ze zich hebben laten meeslepen door de gebeurtenissen op vrijdagavond 21 september en dat 'het nooit zo uit de hand had mogen lopen'.

Inmiddels zijn enkele tientallen jongeren, onder wie zo'n twintig minderjarigen, veroordeeld wegens hun aandeel in de rellen. De politie heeft in totaal zo'n 140 aanhoudingen verricht, vooral op basis van beelden die tijdens de rellenavond zijn gemaakt door agenten en omstanders. Zo'n 60 foto's en filmpjes werden eerder getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Vrijdag maakte de gemeente Haren bekend dat het uit de hand gelopen Project X-feest bijna een kwart miljoen euro heeft gekost. De meeste kosten zaten in de nasleep: 217.000 euro, vooral door de inhuur van specialisten en de extra inzet van medewerkers.
Schade aan lantaarnpalen, verkeersborden en bestrating kostte de gemeente ruim 10.000 euro. De gemeente draait in eerste instantie zelf op voor de kosten, maar is wel van plan het rijk te vragen om een tegemoetkoming.

Meer over