Syrische regeringsstrijder: Ik heb 70 mensen gedood

CNN heeft een 'betaalde moordenaar van de Syrische regering', zoals de man zichzelf noemt, gesproken. Sa'er beschrijft hoe hij schoot op ongewapende demonstranten, 70 mensen doodde en één van hen de keel doorsneed.

Redactie
null Beeld

'Het was doden of gedood worden,' stelt Sa'er. Hij benadrukt dat hij alleen maar orders opvolgde.

Als hij wordt gefilmd door CNN, is hij een gevangene van de oppositie en worden zijn wonden behandeld door de rebellen. Sa'er geldt als ruilmiddel voor andere gevangenen.

De man wilde alleen gefilmd worden als hij onherkenbaar in beeld zou worden gebracht. De rebellen zijn ook gemaskerd, want zij willen weer niet dat Sa'er hen herkent, zodat ze later niet door hem verlinkt kunnen worden.

'Waarom doe je dit?' vraagt oppositielid Mounir met zijn geweer vlakbij het geblinddoekte gezicht van Sa'er. Daarop vertelt de man dat hij in een gevangenis van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkte. Op een dag waren er twee politieagenten die een man gevangen hadden genomen. Een meerdere zette een pistool tegen het hoofd van Sa'er en beval hem de gevangene te doden. 'Hij zei: ik tel tot 10. Hij schoot in de lucht en plaatste het pistool toen weer tegen mijn hoofd. Dus ik heb de gevangene vermoord.'

Monsters

Volgens Sa'er zijn hij en anderen getraind om als 'monsers' tekeer te gaan, en zijn ze nu staat om hun eigen vaders te vermoorden. Er is de strijders rijkdom beloofd en ze krijgen ingeprent dat ze helpen terroristen te bestrijden.

De Syrische regering is nu bijna een jaar bezig om opstanden tegen president Bashar al-Assad de kop in te drukken. Het regime beweert dat veiligheidstroepen vechten tegen terroristen. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn inmiddels zeker 5400 mensen omgekomen bij het geweld.

Meer over