'Syrische leiders vervolgen'

De Verenigde Naties hebben een geheime lijst opgesteld van Syrische functionarissen die eventueel vervolgd kunnen worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Daarmee opent het Nederlands Dagblad.

ANP/Redactie
Ook de Syrische president Bashar al-Assad, op de foto door supporters toegejuichd, kan vervolgd worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Beeld ap
Ook de Syrische president Bashar al-Assad, op de foto door supporters toegejuichd, kan vervolgd worden wegens misdaden tegen de menselijkheid.Beeld ap

Ook president Bashar Assad staat op een lijst, aldus een panel van mensenrechtenexperts van de VN. Sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar zijn in Syrië duizenden mensen omgekomen.

Nieuwe slachtoffers
Gisteren werden opnieuw tientallen Syrische burgers gedood bij geweld. Minstens 86 mensen zijn om het leven gekomen en het waren vooral burgers, zo meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat zijn basis in Groot-Brittannië heeft.

De meeste slachtoffers vielen in de opstandige provincie Hama (centraal), in de provincie Idlib (noordwesten), en in de provincie Daraa (zuiden). Ook werd in de provincie Aleppo (noorden) een kind van acht doodgeschoten door het leger en vond een burger de dood in Daraya, in de provincie Damascus.

Soldaten en deserteurs

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde ook de dood van twintig soldaten en vijf deserteurs, bij gevechten over het hele land.

Meer over