Plus

Syrische bewoners van huis Anne Frank: 'Ik voel haar kracht'

Het Syrische echtpaar Samer Alkadri (44) en zijn vrouw Gulnar Hajo (40) zijn met hun twee dochters Yasmin en Mira (10 en 15) de nieuwe bewoners van het voormalig woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein.

Hanneloes Pen en Ton Damen
Het Syrische echtpaar Samer Alkadri en zijn vrouw Gulnar Hajo in de voormalige slaapkamer van Anne Frank Beeld Carly Wollaert
Het Syrische echtpaar Samer Alkadri en zijn vrouw Gulnar Hajo in de voormalige slaapkamer van Anne FrankBeeld Carly Wollaert

Het gezin is via verschillende landen naar Nederland gevlucht en kwam uiteindelijk in het asielzoekerscentrum in Den Helder terecht. Het Letterenfonds bood ze een onderkomen voor een jaar in het schrijvershuis aan.

"Het is fijn om hier te wonen. Dit is in het centrum van Amsterdam, vlakbij boekwinkels en culturele instellingen. Door dit huis kunnen we ons werk voortzetten," zegt Samer, kunstschilder, in de woonkamer die ze zich inmiddels met hun eigen spulletjes eigen hebben gemaakt.

"We voelen ons hier thuis. De woning lijkt een beetje op die van mijn grootmoeder," zegt Gunar, illustrator en kinderboekenschrijver.

Het echtpaar slaapt in de voormalige slaapkamer van het echtpaar Frank. De twee meisjes slapen op de verdieping boven waar vroeger kostganger Goldschmidt een kamer huurde. In de kamer met een groot tweepersoonsbed liggen boeken en schrijfgerei op het bureautje. Een wasrek staat midden in de kamer.

Beiden bang
Gunar heeft het dagboek van Anne Frank in het Arabisch gelezen. Het boek staat tussen andere exemplaren in allerlei talen in de oude slaapkamer van Anne.

"Nee, ik kende haar geschiedenis niet. In Syrië weten we weinig van Anne Frank," zegt Gunar die veel gelijkenissen tussen Anne en haarzelf ziet. "We waren beiden bang in de oorlog en voelden ons schuldig over alle mensen die moesten lijden maar ik voel ook haar kracht. Ik ben zelf ook sterk."

Gunar wil graag een kunstwerk over haar maken. "Ik hou van dit meisje. Ze was intelligent, sensitief en had een groot talent om te schrijven."

Lees ook: Anne Frank Stichting nieuwe eigenaar huis familie Frank

Het voormalige woonhuis van Anne Frank Beeld anp
Het voormalige woonhuis van Anne FrankBeeld anp
Meer over