Update

Syrië zet in Homs 'een nieuwe stap in wreedheid'

Westerse leiders hebben vandaag de grote aanval op de Syrische stad Homs hard veroordeeld. Naar schatting kwamen meer dan 200 burgers om het leven door nachtelijke beschietingen met zware wapens.

Redactie/ANP
Syrische demonstranten gingen gisteren de straat op tegen het regime van president Assad in het noorden van Syrië. Beeld ap
Syrische demonstranten gingen gisteren de straat op tegen het regime van president Assad in het noorden van Syrië.Beeld ap

De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een 'onbeschrijflijk' incident en moord op burgers door regeringstroepen. De Amerikaanse president riep de VN Veiligheidsraad op om een standpunt in te nemen tegen 'de meedogenloze wreedheid' van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook riep hij Assad op af te treden.

'IJzingwekkend', noemde de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague het geweld in de stad. Hij beschuldigde de Syrische president Bashar al-Assad van 'koelbloedig cynisme'.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft Syrië met de aanval 'een nieuwe stap gezet in wreedheid'.

De landen zetten Rusland onder druk om in te stemmen met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen het Syrische bewind. Rusland, een bondgenoot van het Syrische bewind, is tot op heden echter onvermurwbaar. De Duitse VN-ambassadeur noemde het 'een schandaal' als de Veiligheidsraad niet handelt.

Tunesië
Tunesië heeft besloten de ambassadeur van Syrië het land uit te zetten vanwege de 'bloedige slachtpartij' in de Syrische stad Homs. Dat heeft een overheidsmedewerker die anoniem wil blijven vandaag gezegd. Hij zei dat Tunesië het regime van de Syrische president Bashar Assad niet langer erkent.

'Er is geen andere oplossing voor deze tragedie dan de val van het regime van Bashar al-Assad en de opening van de weg naar democratie in Syrië', aldus de verklaring van de Tunesische regering.

Tunesië was het land waar de grote Arabische opstand eind 2010 ontbrandde. President Zine al-Abidine Ben Ali was het eerste Arabische staatshoofd dat het hoofd moest buigen voor de massale volksprotesten. Na de val van de autoritair regerende Ben Ali zijn vrije verkiezingen gehouden.

Ambassades bestormd
In Londen, Caïro en Koeweit hebben Syriërs vandaag hun ambassades bestormd omdat ook zij woedend zijn over de aanvallen op Homs.

In Londen werden zes mannen gearresteerd nadat ze de Syrische ambassade in de Britse hoofdstad waren binnengedrongen. Zeker honderdvijftig mensen hadden zich gisternacht voor de ambassade verzameld.

In Caïro staken demonstranten een deel van de Syrische ambassade in brand en in Koeweit raakten beveiligers gewond toen demonstranten het pand bestormden. De betogers vernielden de ramen van de ambassade en hesen de vlag van de Syrische oppositie.

Gisteren werd de Syrische ambassade in Berlijn al bestormd. De binnendringers vernielden meubilair en spoten met verf leuzen op de gevel. Ze werden na hun vertrek uit de ambassade korte tijd ingesloten.

De receptie van de Syrische ambassade in Caïro nadat deze is bestormd. Beeld afp
De receptie van de Syrische ambassade in Caïro nadat deze is bestormd.Beeld afp
Barack Obama. Beeld ap
Barack Obama.Beeld ap
Meer over