Syrië verwerpt oproep Arabische Liga

De Arabische Liga moet zich met haar eigen zaken bemoeien. Dat heeft een Syrische regeringsfunctionaris vandaag gezegd tegen de staatstelevisie naar aanleiding van de oproep van de liga aan president Bashar al-Assad om de macht af te staan.

ANP/Redactie
Een Syrische anti-regeringsdemonstrant Beeld ap
Een Syrische anti-regeringsdemonstrantBeeld ap

De functionaris noemde de oproep 'een schaamteloze inmenging in interne aangelegenheden'. Hij sprak ook van een aanval op de Syrische soevereiniteit.

De Arabische Liga vroeg de Syrische president Assad gisteravond de macht over te dragen aan zijn vicepresident. Het appel werd bekendgemaakt na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga in Caïro. Tot een soortgelijke oplossing werd eerder besloten om een eind te maken aan het politieke geweld in Jemen.

De Liga wil dat binnen twee weken een politieke dialoog op gang komt. De Arabische landen willen dat geprobeerd wordt een einde aan de crisis in Syrië te maken door een overgangsregering te vormen die vervroegde verkiezingen moet organiseren binnen twee maanden.

Geen sancties
De Liga vroeg de Syrische regering opnieuw om haar troepen uit de steden terug te trekken en politieke gevangenen vrij te laten. President Assad voert al maanden een bloedige strijd tegen betogers die een einde eisen aan zijn autoritaire bewind. Het politieke geweld heeft tot nu toe naar schatting 5000 mensen het leven gekost.

Eerder gisteravond werd bekend dat Saudi-Arabië zijn waarnemers terugtrekt uit Syrië. De inspecteurs moesten voor de Arabische Liga controleren of het Syrische regime het geweld tegen demonstranten zou staken. Syrië heeft dat niet gedaan, zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. Saudi-Arabië wil dat de internationale gemeenschap 'alle mogelijke druk' uitoefent zodat Syrië zich alsnog houdt aan de afspraken met de Arabische Liga.

Om de tuin geleid
De Liga heeft nu 165 waarnemers in Syrië. Het is niet duidelijk hoeveel van hen uit Saudi-Arabië komen. De waarnemers begonnen op Tweede Kerstdag met hun werk. Er is veel kritiek op de inspecteurs. Zij zouden zich om de tuin laten leiden en het staatsgeweld niet hard genoeg veroordelen.

De leider van de waarnemers wil juist dat de missie met een maand wordt verlengd. Het is niet de taak van inspecteurs 'om bloedvergieten en geweld te stoppen', aldus de Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi. De liga heeft laten weten dat de missie doorgaat, ondanks het vertrek van de Saudische leden.

Meer over