Update

'Syrië onder druk om toegang humanitaire hulp'

Westerse en Arabische mogendheden die zich Vrienden van Syrië noemen, komen morgen bijeen in de plaats waar de roemruchte Arabische Lente begon: Tunis. Ze willen proberen een staakt-het-vuren in Syrië te regelen en eisen onmiddellijk toegang tot slagvelden, vooral de zwaar bestookte stad Homs.

AP/Redactie
Demonstranten protesteren tegen de Syrische president Bashar al-Assad in Daria, nabij Damascus. Beeld reuters
Demonstranten protesteren tegen de Syrische president Bashar al-Assad in Daria, nabij Damascus.Beeld reuters

VN-chef Ban Ki-moon wil een gezant naar Damascus sturen om er te spreken over toegang tot het in bloed gesmoorde bolwerk van verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad. Homs ligt ten noorden van de hoofdstad Damascus.

Druk opvoeren
De door de Arabische Liga georganiseerde conferentie hoopt de druk op Assad op te voeren. Ze wil bijvoorbeeld beklemtonen dat de oppositie van de Syrische Nationale Raad (SNC), ,,een legitieme vertegenwoordiger is van Syriërs die vreedzaam democratische verandering nastreven''. De bewoording is terughoudend, mogelijk om de lijnen naar Assad niet helemaal af te kappen.

De mogendheden die Assad nog niet hebben opgegeven, Rusland en China, sturen niemand naar de conferentie. Die is in hun ogen bedoeld om hulp op te trommelen voor de tegenstanders van Assad.

Slachtingen stoppen
De deelnemers aan de top willen de VN-Veiligheidsraad oproepen zijn verantwoordelijk te nemen om de slachtingen onder burgers te stoppen. Alleen donderdag vielen er volgens activisten bijna 50 doden in Syrië. De Veiligheidsraad onderneemt vooralsnog niets tegen Assad omdat Rusland en China leden met vetorecht zijn. Zij hebben nog steeds vertrouwen in hun oude kameraad Assad.

De Mensenrechtenraad van de VN in Genève liet vandaag weten een lijst te hebben van topfiguren van het regime in Syrië die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid. De conferentie in Tunis zou kunnen dreigen de hooggeplaatste Syriërs te vervolgen. Dan zou het Internationaal Strafhof in Den Haag in beeld komen, maar volgens waarnemers gaat dat veel Vrienden van Syrië te ver.

Franse journaliste
Assad is nog steeds de baas en nodig, bijvoorbeeld voor toegang tot gewonden. Die is belangrijk, onder meer voor een Franse journaliste die via internet heeft gesmeekt te worden geëvacueerd uit Homs voor urgente medische behandeling.

In Tunis nam op 14 januari vorig jaar president Ben Ali de benen. Dat leidde tot de val van nog twee Noord-Afrikaanse regimes en een verbitterde strijd in Bahrein, Jemen en Syrië.

Meer over