'Syrië misleidt waarnemers; land verandert borden en verft auto's'

Syrische activisten beschuldigen het regime van Bashar al-Assad ervan dat het waarnemers van de Arabische Liga misleidt. Zo zou het bewind auto's van het leger laten beschilderen, zodat het lijkt of ze van de politie zijn, en straatnaambordjes wijzigen.

AP/ANP/Redactie
Waarnemers controleren een gebied in Daraa, Syrië. Beeld ap
Waarnemers controleren een gebied in Daraa, Syrië.Beeld ap

De Liga is in Syrië om te controleren of het land zich aan een vredesplan houdt. De beschilderde auto's zouden het beeld moeten creëren dat legertroepen zich uit de brandhaarden in Syrië hebben teruggetrokken. Daarnaast, zo menen de activisten, worden waarnemers uitsluitend naar gebieden gebracht waar men loyaal is aan het regime van president Bashar al-Assad.

Afgelopen week zijn zo'n 100 waarnemers van de Liga gearriveerd in het land, maar ondanks dat gaat het bloedvergieten gaat onverminderd door.

Eerste rapport
De Arabische Liga komt aankomende zondag bijeen in het hoofdkwartier in Caïro om de toestand te bespreken. De bijeenkomst is een dag verschoven, omdat de Egyptische christenen, vrijwel allemaal orthodoxen of kopten zoals ze in Egypte worden genoemd, zaterdag 7 januari het kerstfeest vieren. Bij de meeting bestudeert de contactgroep van de Liga het eerste officiële rapport van de voorzitter van de waarnemers, de Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi.

Overgangsperiode
Ondertussen wordt er gewerkt aan een politiek akkoord over een overgangsperiode direct na de val van de Syrische president. Maar het pact dat de belangrijkste oppositiegroepen in Syrië vorige week sloten, lijkt alweer van de baan.

De Syrische Nationale Raad (SNC) en het Nationale Coördinatie-Orgaan voor Democratische Verandering (NCB) tekenden vrijdag een akkoord, maar de SNC stelde vandaag dat 'het document in strijd is met het politieke programma van de SNC en met de eisen van de Syrische bevolking'.

Meer over