Syrië feliciteert 'sterke man' Poetin uitbundig

Syrische staatskranten hebben vandaag de verkiezingswinst van de Russische premier Vladimir Poetin, die voor de derde keer tot president is gekozen, geprezen. Rusland is een van de laatste bondgenoten van het regime van de Syrische president Bashar Assad.

Redactie / AP
Een Syrische vrouw kust vandaag op straat in Damascus een afbeelding van de nieuwe Russische president. Beeld AP
Een Syrische vrouw kust vandaag op straat in Damascus een afbeelding van de nieuwe Russische president.Beeld AP

Het dagblad Tishrin kopte 'Rusland brengt sterke man terug naar het Kremlin'. In het redactioneel commentaar zei de krant dat Poetin internationale betrekkingen opnieuw zal vormgeven 'om de belangen en de eenheid van landen te respecteren zonder inmenging in binnenlandse aangelegenheden'.

Poetin werd gisteren met ruim 63 procent van de stemmen gekozen als president, zo bleek uit de voorlopige uitslagen. De Russische oppositie zei dat er op grote schaal is gefraudeerd, een bewering die werd onderschreven door onafhankelijke waarnemers.

Op Rusland en China na hebben bijna alle landen hun afschuw uitgesproken over het aanhoudende geweld in Syrië. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand in Syrië in maart vorig jaar al meer dan 7500 mensen omgekomen.

Verkeerde partij

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle hoopt dat Rusland, nu de presidentsverkiezingen voorbij zijn, zijn standpunt ten opzichte van de opstand in Syrië herziet. Volgens Westerwelle heeft Rusland 'de verkeerde partij gekozen' en heeft mogelijke interventie niets van doen met het verminderen van de invloed van Rusland in de regio.

Duitsland is een uitgesproken voorstander van interventie van de Verenigde Naties in Syrië. Zo schaarde het zich onder andere achter een voorstel van de Arabische Liga voor een vredesmissie in Syrië.
De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft vandaag geen indicatie gegeven dat Rusland zijn standpunt over Syrië mogelijk wijzigt. Hij zei dat de conceptresolutie van Rusland, die eist dat alle strijdende partijen in Syrië het bloedvergieten staken en met elkaar gaan praten, nog steeds op tafel ligt.

'Ik denk niet dat er nieuwe initiatieven nodig zijn', aldus Lavrov. 'Het is niet alsof alles van Rusland afhangt. We moeten niet van elkaar actie verwachten, maar samen kijken wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat de Syriërs elkaar niet langer onder vuur nemen.'

Meer over