Update

Syrië dreigt Homs 'schoon te vegen'

Het Syrische regime lijkt vastbesloten zijn tegenstanders te vernietigen en heeft gezworen de wijk Baba Amr in de stad Homs, dat een bolwerk is van opstandelingen, na bijna vier weken van bombardementen 'schoon te vegen'. De Britse regering heeft haar ambassade in de hoofdstad Damascus gesloten en trekt de gehele diplomatieke staf terug vanwege de verslechterende veiligheidssituatie.

Redactie
Opstandelingen maken zich klaar voor het grondoffensief. Beeld REUTERS
Opstandelingen maken zich klaar voor het grondoffensief.Beeld REUTERS

Gisteren was er al praktisch geen communicatie meer mogelijk met de activisten in Homs, waardoor er geruchten op gang kwamen dat het offensief al bezig was. Troepen van de gevreesde Vierde Divisie, een elitekorps onder leiding van president Bashar al-Assad's broer Maher, waren naar Homs getogen en een anonieme functionaris had tegen het persbureau AP gezegd, dat Baba Amr de komende uren zal worden 'gezuiverd'.

Deze troepen hebben Baba Amr nu omsingeld en activisten vrezen dat het grondoffensief ieder moment kan beginnen. De voorloper van de Vierde Divisie speelde dertig jaar geleden een belangrijke rol bij het bloedbad in de Syrische stad Hama, waar zeker twintigduizend doden vielen toen het regime een opstand neersloeg.

Veel doden
Activisten vrezen veel doden als het leger Baba Amr binnentrekt. Het verzet in de wijk is sterk en het leger zal de controle straat voor straat moeten bevechten. Daarbij zal de bevolking, die zich al maanden met hand en tand verzet, niet gespaard worden, zegt Wissam Tarif, woordvoerder van de actiegroep Avaaz die nauw contact onderhoudt met oppositieleden in Homs. 'Als ze Baba Amr innemen, wordt het een bloedbad.'

Ook wordt gevreesd voor het leven van de twee buitenlandse journalisten die zich in de wijk bevinden. Een Spaanse journalist die ook in de wijk zat opgesloten, wist gisteren te ontsnappen en is nu in buurland Libanon.

Kofi Annan
Kofi Annan, de pas benoemde Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, hoopt snel een persoonlijke ontmoeting te hebben met de Syrische president Bashar Assad. Hij zal een dringend beroep op hem doen om door middel van een dialoog snel tot een vreedzame oplossing van het nu bijna een jaar oude conflict in zijn land te komen.

De oud-secretaris-generaal van de VN en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede maakte duidelijk dat militair ingrijpen in Syrië wat hem betreft geen optie is.

Volgens bronnen in New York gaat Annan vrijdag naar Caïro om er overleg te voeren met Nabil Elaraby, de secretaris-generaal van de Arabische Liga. Woensdag sprak hij met VN-chef Ban Ki-moon.
Annan heeft toen hij zelf VN-chef was, in de periode 1997-2006, Assad diverse malen ontmoet. Nadien heeft hij hem niet meer gesproken.

Meer over