Syrië belooft samen te werken met VN

De Syrische regering belooft samen te werken met de Verenigde Naties. Dat zei minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken vandaag na overleg met Valerie Amos die bij de VN belast is met humanitaire zaken.

null Beeld afp
Beeld afp

Moualem zei verder dat het Syrische leiderschap zijn best doet om voedsel en medische hulp aan alle burgers te geven ondanks de 'oneerlijke sancties' die Arabische en westerse landen hebben ingesteld tegen Syrië, meldde staatspersbureau SANA.

Op dit moment mag formeel alleen het Rode Kruis hulp verlenen in Syrië, waar door geweld het afgelopen jaar al duizenden doden vielen. Amos wil dat hulpverleners ongehinderd toegang krijgen tot steden om gewonden te evacueren en hulpgoederen af te leveren.

Amos voerde in de ochtend overleg met minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken en is inmiddels op weg naar Homs, de derde stad van het land. De wijk Baba Amr van Homs is wekenlang hevig beschoten door het leger met zwaar geschut.

Wraakacties
Het Rode Kruis krijgt geen toegang tot Baba Amr. Medewerkers van de organisatie wachten sinds vrijdag op toegang tot de wijk. Volgens de autoriteiten is dat omdat het nog steeds niet veilig is. Inmiddels doen verhalen de ronde dat het leger wraakacties uitvoert in de wijk. De staatstelevisie toonde gisteren bewoners die terugkeerden naar de zwaar gehavende wijk en de boel opruimden.

Amos blijft drie dagen in Syrië. Vorige week weigerde Damascus haar nog de toegang tot het land.

Meer over