Synagoge winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs

null Beeld

De Amsterdamse Architectuur Prijs is gewonnen door de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam en SeARCH, respectievelijk de opdrachtgever en architect. De prijs werd gisteravond uitgereikt voor de synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Zuid.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt jaarlijks toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project.

De jury was unaniem in haar oordeel. 'Het betreden van het gebouw kan een reis naar het licht worden genoemd. Een reis die via een sobere hal en een brede trap naar een ontvangstruimte leidt, en vandaar naar het hoogtepunt: de sjoel, een hoge en tegelijk compacte ruimte, licht dankzij de grote ramen, intiem door de opvallend steile balkons, waar het hout het beton overheerst en de ruimte symboliek ademt.'

Wiel Arets, de winnaar van de vorige editie, hing de gouden medailles om bij Bjarne Mastenbroek & Uda Visser van architectenbureau SeARCH en Luc Stranders van de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam.

De jury bestond dit jaar uit de architecte Lada Hrsak, de architectuurhistorica Anneke Bokern en de architectuurhistoricus Vladimir Stissi. Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008), Claus en Kaan Architecten (2009) en Wiel Arets Architects (2010).

Alle 25 genomineerde gebouwen zijn opgenomen in het boek Amsterdamse Architectuur 2010-2011. (Redactie)

www.arcam.nl

Meer over