Sybrand Buma: Handen af van de Coentunnel

Handen af van het Mauritshuis en de Coentunnel, stelt CDA-leider Sybrand Buma. 'Dit is meer en meer een grachtengordeldiscussie aan het worden.'

Jan Hoedeman en Laurens Kok
Sybrand Buma Beeld anp
Sybrand BumaBeeld anp

Buma heeft met verbazing gekeken naar de discussie over het Haagse Mauritshuis, dat afgelopen zomer de kunststof buste van diens naamgever en eerste bewoner Johan Maurits verwijderde uit de foyer.

Merkwaardige discussie, meent Buma. "Alsof je door beelden omver te werpen en namen uit te wissen een beter mens wordt. Alsof je een historie mag en kan uitwissen, vergetende dat onze identiteit is ontstaan in de geschiedenis."

Geen namen uitwissen
Eerder deze week werd bekend dat de J.P. Coen-school in de Indische buurt van plan is van naam te wijzigen.

De school wil niet meer herinnerd worden aan J.P. Coen, de zeventiende-eeuwse generaal van de VOC, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van 15.000 Indonesiërs.

Buma: "De discussie over de Coentunnel is ook al begonnen. Maar J.P. Coen is onderdeel van onze historie. Als je alles relativeert, blijft er niets over."

Volgens de CDA-leider moet je geen namen gaan uitwissen om daarmee een moreel betere samenleving te worden. "Het zou een complete farce zijn als we de Coentunnel opeens de Amsterdam-Noordtunnel Westbuis zouden noemen. Alsof mensen dan geen Coentunnel meer zeggen!"

Lees het volledige interview met Buma: 'Wis naam Coen niet'

Meer over