Weekendtips

Sushi, bier en bbq: dit weekend gaat je dieet eraan (10 tips)

Een buik vol sushi, de boel wegspoelen met biertjes en daarna bijkomen met een film of twee: dat wordt een lekker weekendje.

Het Parool
Kyteman verzorgt live soundtracks in Eye. Beeld anp
Kyteman verzorgt live soundtracks in Eye.Beeld anp

Literair weekend in Oost
Voor het eerst wordt er door en voor Amsterdamse boekenwurmen een literair festival over boeken en schrijvers uit Oost georganiseerd. Op zaterdagavond kun je dansend de buurt door en in de mooiste kamer van het Lloyd Hotel word je voorgelezen door onder andere Henk Spaan en Auke Kok.
Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei (tijden variëren)
Amsterdam Oost

Films met een boodschap
Ben je alle superheldenfilms een beetje beu? Tijdens Manifesto Film Festival kun je in de Amsterdamse filmhuizen kijken naar alles behalve bombastische blockbusters. De programmering bestaat namelijk uit films die sociaal en cultureel aan het denken zetten. Er is een selectie gemaakt van internationale speelfilms, documentaires en korte films. Het thema van het festival dit jaar is 'The Disunited States of America'.
Vrijdag 25 t/m maandag 28 mei (tijden variëren)

In Arcam organiseert het Manifesto Film Festival een kinderprogramma. Beeld Still Odd is an Egg
In Arcam organiseert het Manifesto Film Festival een kinderprogramma.Beeld Still Odd is an Egg

Beatboxen en graffiti voor beginners
Tijdens Hiphop Evolution in de grote bieb leer je alles over hiphop. Zondag leren kinderen onder begeleiding graffiti spuiten (niet op de boeken a.u.b.) beatboxen en er is een silent disco. De dag wordt afgesloten met een show. Zaterdagavond is er een inhoudelijk programma inclusief show voor 16+.
Zaterdag 27 (19.00-21.30) €15, zondag 28 mei (11.00-15.30) €10 (ouders/begeleiding gratis)
OBA Amsterdam, Oosterdokskade

Lolbroeken en grapjurken
Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival is een springplank voor comedy-talent. voor de finale van de 25ste editie is het DeLaMar geboekt, waar je de hele avond lacht om de grappen en grollen van de geestigste studenten van de stad. Aan het eind wordt de grootste lolbroek als winnaar gekozen.
Vrijdag 25 mei (20.00-22.45) €18,50
DeLaMar Theater

En de winnaar is... Beeld Jareth Sky
En de winnaar is...Beeld Jareth Sky

Psychedelisch avondje
Lekker trippy: in Studio/K staat vrijdag psychedelica centraal. De avond begint met korte talks over The War on Drugs en therapeutische werking van MDMA. Dans vervolgens je benen moe in de club, waar dj's Jasmín, Fenna Fiction en Mad Miran psychedelische techno en jaren 90 acid draaien.
Vrijdag 25 mei (19.30-03.00) gratis

Studio/K

Trippy avondje Beeld Concept/K
Trippy avondjeBeeld Concept/K

Sushi, sushi en nog een sushi
De visliefhebber gaat een mooi weekeinde tegemoet, want het jaarlijkse Sushi Festival strijkt neer in Amsterdam. Uiteraard wordt je #instafeed er ook beter van: in Dok bestel je glimmende sushi­donuts, druipende sushiburgers en fotogenieke sushiburrito's.
Ben je even klaar met sushi? Ga dan voor ramen, okonomiyaki (Japanse pannenkoeken) en Japans ijs. Er zijn ook sushiworkshops, zodat je thuis door kunt met eten.
Zaterdag 26 & zondag 27 mei (13.00-21.00) €5,50
Dok Amsterdam

Een hal vol sushi: dat wordt stouwen! Beeld Shutterstock
Een hal vol sushi: dat wordt stouwen!Beeld Shutterstock

Kyteman speelt live inEye
Fragment of An Empire (uit 1929) geldt als een sleutelfilm in de historie van de Russische cinema maar was nooit in z'n geheel te zien. Tot nu. Als muzikale begeleiding verzorgt Kyteman live synthesizermuziek. Aan de voorbereiding werkte hij hard: hij sloot zich een week lang op in Eye om de juiste klanken te vinden.
Zaterdag 26 mei (20.30-23.30) €15
EYE

Muzikale grootheid Kyteman heeft een hoop in petto voor de bezoeker. Beeld Colin Benders
Muzikale grootheid Kyteman heeft een hoop in petto voor de bezoeker.Beeld Colin Benders

Dubstep en horoscopen
Stel: je staat te flirten op de dansvloer en twijfelt na een uurtje knipogen ineens of je beet hebt. Hoe fijn is het dan als een astroloog je even vertelt wat het universum voor je in petto heeft.
Je horoscoop laten uitlezen tijdens een pompend dubstebfeest klinkt onorthodox, maar is natuurlijk extreem des OT301. Ondertussen luister je naar abstracte platen vol dubstep, jungle en triphop.
Zaterdag 26 mei (23.00-03.00) vanaf €5
OT301

Vraag het de experts van Klokhuis (vanaf 4 jaar)
Deze zondag kunnen kids met moeilijke vragen terecht in Nemo, tijdens de Klokhuis Vragendag. Geleerden uit de biologie, natuurkunde en chemische technologie staan klaar om alle vragen te beantwoorden.
Er is ook een Klokhuisquiz en alle presentatoren zijn aanwezig voor foto's en handtekeningen.
Zondag 27 mei (10.00-17.30) €16,50
Nemo

Op de foto met de presentatoren Beeld DigiDaan
Op de foto met de presentatorenBeeld DigiDaan

Bier on the block
Barbecue, bier en hiphop: de 'block party' van Smokin' Barrels staat weer voor de deur. Dit jaar werkt het restaurant samen met Brouwerij de Eeuwige Jeugd. Met de drank en de burgers zit het dus wel goed. Amsterdamse dj's verzorgen hiphop.
Zondag 27 mei (14.00-22.00) gratis
Smokin' Barrels, Beukenplein 22

Dansen, biertjes en Amerikaanse klassiekers Beeld Lotte Dale
Dansen, biertjes en Amerikaanse klassiekersBeeld Lotte Dale

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over