Update

Suriname en Guyana willen brug bouwen

GEORGETOWN - Suriname en buurland Guyana willen een brug bouwen over de grensrivier de Corantijn. Dat hebben de Surinaamse president Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot Bharrat Jagdeo maandag (lokale tijd) gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie in Georgetown, de hoofdstad van Guyana.

Het was het eerste staatsbezoek van Bouterse sinds zijn beëdiging vorige maand als president. Het is nog onduidelijk wanneer de brug wordt gebouwd. Over de financiering zijn nog geen afspraken gemaakt.

Op dit moment is er geen wegverbinding tussen Suriname en Guyana (voorheen Brits Guyana). Er zullen eerst technische studies worden uitgevoerd naar de mogelijkheden voor een brug in het uiterste noordwesten van Suriname, bij het stadje Nieuw-Nickerie.

Bouterse en Jagdeo zijn ook overeengekomen dat hun landen de criminaliteit in het grensgebied samen aan gaan pakken. Ze willen de veiligheidssituatie in de regio verbeteren. Daarnaast moeten de universiteiten van beide landen nauwer gaan samenwerken.

Deze week wil de van knokkelkoorts herstelde Bouterse ook nog een bezoek brengen aan Venezuela, een belangrijk land in de regio. Hij zal daar een onderhoud hebben met de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Op zaterdag 25 september zal Bouterse de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. In de marge van de vergadering heeft hij een onderhoud met de staatshoofden van Frankrijk, China, India, Zuid-Korea en enkele regionale staatshoofden. (ANP)

Meer over