Suriname en drugs ¿ het blijft heikel

Nederland zal Suriname ondersteunen bij de strijd tegen de drugssmokkel, beloofde minister Ernst Hirsch Ballin deze week in Paramaribo. Maar de honderdprocentscontrole op Schiphol blijft.

Amper vier weken in dienst werd de nieuwe commissaris van politie in het Surinaamse Nickerie op staande voet ontslagen. De man was onvindbaar toen een opsporingsbevel moest worden ondertekend voor de aanhouding van een lokale drugsbaron. Zijn ondergeschikten gingen op zoek en troffen hun korpschef aan in de woning van de bewuste drugshandelaar, waar hij in vol ornaat een kop koffie zat te drinken met zijn gastheer, aan wie hij vertrouwelijke informatie bleek te hebben verstrekt.

Het voorval tekent de kwetsbaarheid van Suriname waar het gaat om de bestrijding van de drugshandel. Dankzij de geschikte infrastructuur en de gebrekkige controle fungeert het land sinds jaar en dag als doorvoerhaven voor cocaïne uit landen als Colombia, Venezuela en Peru. In het laatste jaarverslag van het drugsagentschap van de Verenigde Naties, de INCB, wordt gesproken over dertig tot veertig ton cocaïne per jaar die via Suriname zijn weg vindt naar de Europese en Amerikaanse markt.

Een kilo cocaïne kost in Suriname 2500 euro en brengt in Nederland 35.000 euro op. Die winstmarge verklaart de bereidheid van handelaren en smokkelaars om grote risico's te nemen en voor lief te nemen dat geregeld kleine partijen worden onderschept. De relatief zeer schrale beloning van overheidspersoneel -gemiddeld tweehonderd euro per maand- maakt medewerkers van politie en douane bovendien vatbaar voor omkoping.

De INCB sprak in hetzelfde jaarverslag niettemin zijn waardering uit voor de inspanningen van de Surinaamse overheid om de drugshandel aan te pakken, in het bijzonder van de minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, die sinds zijn aantreden de drugsmaffia het vuur na aan de schenen legt. Maar ook de middelen van Santokhi zijn beperkt. De hele Surinaamse narcoticabrigade telt niet meer dan twintig man en net als in Nederland zijn het vooral de kleine koeriers en handelaren die worden gepakt.

Santokhi zoekt nadrukkelijk naar samenwerking met Nederland. Nadat hij eind vorig jaar al in Den Haag met een delegatie van de Tweede Kamer had gesproken over de gezamenlijke strijd tegen de drugshandel, was deze week de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin in Paramaribo zijn gesprekspartner. Hirsch Ballin zegde Santokhi daarbij alle steun toe, zowel in de vorm van expertise als technische middelen. "Met fermheid en beslistheid zullen we optreden tegen criminelen," verklaarde de minister na de ontmoeting.

Uitgangspunt blijft dat Suriname het voortouw zal moeten nemen. Op de Nederlandse Antillen bijvoorbeeld kon Nederland de afgelopen jaren zelf leiding geven aan het bestrijden van de drugssmokkel, met technische middelen als een bodyscan en Nederlandse aanwezigheid in de vorm van gedetacheerde marechaussees. Die inzet heeft ertoe geleid dat op Schiphol nog nauwelijks bolletjesslikkers uit de Antillen worden aangehouden. Uit Suriname zijn dat er gemiddeld nog vijftig per maand.

In Suriname is zo'n aanpak ondenkbaar, zeker in politiek opzicht. Hirsch Ballin benadrukte in Paramaribo dat de verfoeide honderdprocentscontrole op Schiphol nodig blijft zolang daarbij drugssmokkelaars uit Suriname worden aangehouden. Hij had wel begrip voor de klachten over de overlast voor de grote groep van onschuldige reizigers, maar zei vast te willen houden aan 'effectief beleid'. President Ronald Venetiaan, die zich eerder negatief had uitgelaten over de controles, toonde nu begrip voor de opstelling van de minister. (PATRICK MEERSHOEK)

Een kilo cocaïne kost in Suriname 2500 euro en brengt in Nederland 35.000 euro op. Foto AP Beeld
Een kilo cocaïne kost in Suriname 2500 euro en brengt in Nederland 35.000 euro op. Foto AP
Meer over