Supergraan voor ondervoede Malinese kinderen

Gierst blijkt een krachtige basis voor verrijkt meel en een lokaal en duurzaam antwoord op de honger in Mali. Maar is het ook een echt supergraan?

Redactie
Een Malinees jongetje in een vluchtelingenkamp in Burkina Faso klampt zich vast aan zijn moeder. Ruim 370.000 mensen hebben vanuit Mali intussen hun toevlucht gezocht tot het eveneens door hongersnood geteisterde Burkina Faso en Niger. Beeld epa
Een Malinees jongetje in een vluchtelingenkamp in Burkina Faso klampt zich vast aan zijn moeder. Ruim 370.000 mensen hebben vanuit Mali intussen hun toevlucht gezocht tot het eveneens door hongersnood geteisterde Burkina Faso en Niger.Beeld epa

In Kati, een stad op vijftien kilometer van de hoofdstad Bamako, zijn een dozijn vrouwen in het Misola-initiatief bezig met het verwerken van lokaal geteeld graan. Misola, opgericht door een Franse vereniging met dezelfde naam, is een project dat gericht is op volksgezondheid en de vermindering van de ondervoeding van jonge kinderen.

Uitgebalanceerd
'Wij kopen gierst, de basis voor de verrijkte bloem, van graanhandelaren hier in de stad', zegt Ramata Traore, die de productiefaciliteit in Kati beheert. Het verrijkte meel bestaat uit zestig procent gierst, twintig procent soja en tien procent aardnoten. Na toevoeging van vitaminen en minerale zouten wordt dit mengsel een uitgebalanceerd voedingsproduct dat een antwoord biedt op de voedingstekorten van de bevolking in Mali.

Na de slechte oogst van het laatste seizoen en de droogte van de laatste jaren is ondervoeding in Mali uitgegroeid tot een ernstig probleem. Een op vijf Malinese kinderen lijdt aan ondervoeding, zegt Abdoulaye Sangho, coördinator van de Malinese ngo die Misola ondersteunt. 'We willen het voedingsniveau van de hele bevolking verbeteren, met bijzondere aandacht voor kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar, zwangere en zogende vrouwen.'

Pap
De eerste productiesite van Misola in Mali werd in 1993 opgericht. Het initiatief groeide en vandaag zijn er negentien kleine fabrieken verspreid over alle regio's van het land, behalve in Kidal, in het noorden. Het project strekt zich uit tot ver buiten de grenzen van het land. De productie van de verrijkte bloem begon in Burkina Faso in 1982 en het voedingssupplement wordt nu ook verspreid in Senegal, Niger en Benin.

Door vrouwen op te leiden om met de bloem, die als pap wordt klaargemaakt, te koken en het gebruik ervan in de gemeenschappen te bevorderen, werkt Misola aan een bredere bewustwording over gezonde voeding. Verpleegster Chata Mariko zegt dat de oplossingen voor ondervoeding gemakkelijk beschikbaar zijn. 'Een zakje met deze voedingsmiddelen kost niet meer dan 500 CFA-frank (ongeveer een dollar). Maar helaas zijn er ouders die hun kinderen niet op tijd naar een gezondheidscentrum brengen.'

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over