Superdonoren en 'goede vrienden' haalden meer dan 2 miljard op voor campagnes

Het campagnecomité van Barack Obama heeft in totaal 1,123 miljard dollar (868.700.000 euro) opgehaald, en dat van zijn tegenstrever Mitt Romney 1,019 miljard dollar (788.296.000 euro): de hoogste bedragen ooit. Dat blijkt uit de gegevens die de beide comités donderdag (Amerikaanse tijd) hebben overlegd aan de Federale Verkiezingscommissie.

Sacha Kester
Romney en Obama tijdens een debat Beeld REUTERS
Romney en Obama tijdens een debatBeeld REUTERS

Uit de rapportages blijkt dat met name tijdens de laatste weken voor de verkiezingen nog enorme bedragen werden binnengehaald - wat de campagneteams in die periode uitgaven aan een finale explosie van advertenties in met name de swingstates.

De hoge bedragen zijn geen verrassing: er werd al langer gedacht dat beide teams elk meer dan een miljard dollar zouden ophalen. Beide teams wisten grote donoren aan zich te binden die meerdere malen astronomische bedragen overmaakten, zoals casino-eigenaar Sheldon Adelson die koste wat het kost wilde voorkomen dat Obama de verkiezingen zou winnen. Hij doneerde in totaal 90 miljoen dollar (69,9 miljoen euro) aan Romney.

Daarnaast wisten beide teams vele miljoenen mensen over te halen een kleine bijdrage te leveren en wisten ze vele grote eenmalige donaties los te praten op fondsenwervingsavonden. Ze hadden ook aanhangers die dat voor hen deden, zoals Anna Wintour, de hoofdredactrice van het Amerikaanse Vogue die 40 miljoen dollar voor Obama ophaalde door onder meer diners met beroemdheden te organiseren. Een plaats aan tafel: 40 duizend dollar (ruim 30 duizend euro).

undefined

Superdonor Sheldon Adelson Beeld ap
Superdonor Sheldon AdelsonBeeld ap
Meer over