Review

Sunshine cleaning ***

null Beeld

Regie: Christine Jeffs
Met: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Steve Zahn

De aanstekelijke independent-komedie Little Miss Sunshine groeide drie jaar geleden uit tot een verrassend succesnummer, dat omarmd werd door critici en een groot internationaal publiek. De producenten van de sympathieke kaskraker presenteren met Sunshine cleaning opnieuw een verhaal over aanmodderende familieleden, die proberen vooruit te komen in het kaalgeslagen Amerika van Bush en Cheney.

Amy Adams speelt een voormalige schoonheidskoningin, die nu alleenstaande moeder is van een wijsneuzerig jongetje en die een uitzichtloze affaire heeft met een getrouwde smeris (Steve Zahn). Haar jongere en wildere zus (Emily Blunt) woont nog bij hun eigenzinnige vader (Alan Arkin). Zij is werkloos en boos op de wereld.

Om de eindjes aan elkaar te knopen, beginnen de zussen een bedrijf dat zich toelegt op het schoonpoetsen van huizen waar misdaden zijn gepleegd. Naarmate ze groeien in hun nieuwe rol als crime scene cleaners blijkt dat ze in hun eigen levens ook nog wel het nodige mogen opruimen. Met name de dood van hun moeder heeft er stevig ingehakt.

Op onderdelen is de film geslaagd. De humor die voortvloeit uit de smerige werkzaamheden van het bedrijfje Sunshine Cleaning is voorspelbaar, maar goed genoeg getimed voor een gulle lach. En ook al borduurt veteraan Alan Arkin als dwarse vader overduidelijk voort op zijn Oscarwinnende rol in Little Miss Sunshine, grappig is-ie wel.

Jammer genoeg lukt het de filmmakers niet vaak genoeg de zwarte humor in balans te brengen met de ernstige ondertoon. De zoektocht naar de dochter van een zelfmoordenaar levert een overbodige subplot op en de afgeraffelde goedvoelfinale had heel wat beter kunnen zijn uitgewerkt. Dat de film toch niet al te fragmentarisch en onevenwichtig uitpakt, is te danken aan de rijzende sterren Adams en Blunt. (FRITZ DE JONG)

www.sunshinecleaning-themovie.com

null Beeld
Meer over