Column

Sun Shine City

THEODOR HOLMAN

Onrecht. Wat dat is? Lees Het Parool van zaterdag, pagina 16. Het schrijnende verhaal van de Chinese familie Li, eigenaars van het Chinese restaurant Sun Shine City in Kraaiennest.

De familie Li moet met het restaurant stoppen. Ze kunnen de huur niet meer betalen. Eigen schuld, dikke bult, zou je zeggen. Moet je maar beter je best doen.

Maar dat heeft de familie Li juist gedaan. Het heeft geen zin hier te herhalen wat het onrecht is dat hun werd aangedaan. Toch twee zinnen die misschien iets verduidelijken: 'Tragisch genoeg leidde de stadsvernieuwing waarmee gemeente, stadsdeel en woningcorporaties de verloedering te lijf gingen, tot een verslechtering voor de winkeliers in Kraaiennest, want met de sloop van de grote flats verdween ook een groot deel van de klantenkring.'
Dat was in 1996. Er zouden mooie nieuwe woningen komen, ze kwamen niet.

Een andere zin: 'Een woordvoerder van De Principaal laat weten dat Sun Shine City op basis van het ondernemingsplan en de financiële situatie helaas niet mee kan naar de Kameleon.' Bij de Kameleon komen dus de nieuwe winkeltjes.

Tja, daar zit de familie Li.

Dertig jaar lang sappelen en tegengewerkt worden. Speelbal van projectontwikkelaars. Vermoedelijk een speculatieobject.

De foto van Elmer van der Marel is hartverscheurend. Je voelt de tocht, de kou, de rotzooi waar de familie niets aan kan doen - en dan staan vader en moeder Li voor een raam van hun restaurant.

Ze lachen.

Toch nog een zinnetje. ''We zijn gebleven toen de criminaliteit de kop opstak, en we zijn gebleven tijdens de sloop. Allemaal omstandigheden waar wij part noch deel aan hadden (...) en nu zijn we slechte huurders.''

Dan kom je naar Nederland, je vraagt geen subsidie, verbouwt een garage tot restaurant, je zit altijd vol. Dan komt de sloop, er wordt beloofd dat je mee kunt naar het nieuwe winkelcentrum, door de sloop komt er ook criminaliteit, je werkt je
't schompes, het winkelcentrum komt niet, je lijdt verlies, en daarom mag je niet mee, want je ondernemingsplan is niet op orde.

Het ondernemingsplan van een piepklein Chinees restaurant. Niet op orde, volgens De Principaal. Zullen we de directie van De Principaal eens onderzoeken?

Meer over