Studentenwoningen in voormalig GAK-kantoor

© Floris Lok Beeld
© Floris Lok

AMSTERDAM - Woningcorporatie Stadgenoot en vastgoedontwikkelaar AM gaan in het voormalig GAK-kantoor aan het Bos en Lommerplantsoen in Amsterdam-West koop- en huurwoningen voor studenten bouwen. In de eerste fase zullen 330 studentenwoningen en 2000 vierkante meter bedrijfsruimte worden ontwikkeld. De bouw start in augustus 2011.

Het project van AM en Stadgenoot sluit aan bij het beleid van de gemeente Amsterdam om de leegstand in kantoren in de stad terug te dringen.

De bedoeling is het oorspronkelijke karakter van het gebouw te bewaren. Het voormalig GAK-kantoor is een ontwerp van architect Ben Merkelbach uit 1960. De gevels van het inmiddels van binnen gestripte gebouw zullen worden vernieuwd. Voor het plantsoen naast het kantoorgebouw heeft de gemeente Amsterdam een landschapsarchitect opdracht gegeven een nieuw ontwerp te maken.

De studentenwoningen variëren in grootte van 30 tot 40 vierkante meter en beschikken over een eigen keuken en badkamer. De verkoopprijzen starten bij 75.000 euro.

Enquête

Om een beeld te krijgen van de woonwensen van de toekomstige bewoners hebben de projectontwikkelaars een enquête op de website studentenwoningamsterdam.nl gezet. De uitkomsten van deze enquête worden ook gebruikt voor de ontwikkeling van Villa Mokum in het Amstelkwartier, waar AM eveneens koopwoningen voor studenten ontwikkelt.

Rietveld Academie

Een paar jaar geleden was sprake van een verhuizing van de Rietveld Academie naar het GAK-gebouw, maar na felle protesten van studenten en docenten werd daar van af gezien. Het gebouw heeft daarna nog enige tijd als tijdelijke dependance van de academie gediend waar zo'n 70 eindexamenstudenten hun atelier hadden. (HET PAROOL)

Meer over