Studentenhuis vaker doelwit inbreker

Inbrekers hebben het steeds vaker gemunt op studentenwoningen tijdens de zomermaanden.

ANP
Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc's, laptops en smartphones te halen zijn. Beeld anp
Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc's, laptops en smartphones te halen zijn.Beeld anp

Dat komt doordat studenten hun deuren en ramen vaak open laten staan waardoor criminelen moeiteloos naar binnen kunnen, waarschuwen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) woensdag.

Lucratief
"Het is een groeiend probleem. Per jaar wordt honderden keren ingebroken in studentenwoningen,'' zegt een woordvoerder van het CCV. Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc's, laptops, smartphones en andere waardevolle spullen te halen zijn.

Een landelijke informatiecampagne moet een eind maken aan de inbraakgolf. De aftrap daarvan is woensdag met een ludieke actie in het centrum van Groningen. Bij een stellage op het Waagplein krijgen studenten de kans om zelf in te breken.

Studentensteden
Zo ervaren ze hoe makkelijk het is. "Inbrekers hebben namelijk maar 30 seconden nodig om in te breken,'' aldus de organisaties. In de studentensteden Amsterdam, Leiden, Utrecht en Zwolle zijn en worden posters en kaarten verspreid. Ook vinden er verschillende lokale acties plaats.

Daarbij vragen studenten via onder meer Facebook aandacht voor het probleem. Exacte cijfers van inbraken in studentenhuizen zijn er niet. Dat komt omdat veel studenten geen aangifte doen. Daarnaast staat op de aangifte niet gespecificeerd of het om een studentenhuis of gewoon woonhuis gaat.

Meer over