Stropers doden 500 olifanten in Kameroen

Stropers uit Sudan en Tsjaad hebben de afgelopen 2 maanden in Kameroen al bijna 500 olifanten gedood. Dit is van een veldwachter van het nationale park Bouba Ndjida in het noorden van het Afrikaanse land vernomen. Vorige week was nog sprake van de dood van zeker 200 olifanten, maar dat aantal werd vandaag naar boven bijgesteld.

ANP/Redactie
Door stropers achtergelaten kadavers van olifanten in het natuurreservaat Boubou Ndjida in Kameroen. Beeld ap
Door stropers achtergelaten kadavers van olifanten in het natuurreservaat Boubou Ndjida in Kameroen.Beeld ap

Mogelijk zijn er nog meer olifanten gedood omdat de parkwachters geen volledig overzicht hebben over het 2200 vierkante kilometer grote natuurgebied. Aanvankelijk meldden zij in de Spaanse pers dat er maar sprake van was in totaal 400 olifanten in het reservaat.

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie IFAW zijn er veel olifantenwezen gezien die alleen rondzwerven. De natuurbeschermers vrezen dat de olifantjes binnenkort doodgaan van honger en dorst.

Smokkel
De stropers hebben het gemunt op de slagtanden van de olifanten. Volgens IFAW wordt het ivoor Afrika uit gesmokkeld voor markten in Azië en Europa. Met het geld worden wapens aangeschaft die in regionale conflicten gebruikt worden zoals in Darfur (Sudan) en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Meer over