Stroomverbruik Amsterdamse ICT-sector 15,8 procent toegenomen

Het ICT-stroomverbruik in Amsterdam is in de periode 2010-2013 met 15,8 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie
Internetknooppunt AMS-IX, waar een groot deel van het internetverkeer met het buitenland verloopt. Beeld anp
Internetknooppunt AMS-IX, waar een groot deel van het internetverkeer met het buitenland verloopt.Beeld anp

De Amsterdamse ICT-sector nam in 2013 717 miljoen kWh af, tegenover 619 miljoen kWh een jaar eerder. Het CBS geeft als belangrijke reden voor de stijging dat er in de regio Amsterdam veel datacenters zijn gevestigd, onder meer door de nabijheid van het grootste internetknooppunt ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). 'De stijging komt waarschijnlijk zowel door een toename in datacenters, als een toename in het stroomgebruik van bestaande datacenters', aldus een woordvoerder van het CBS.

In de ICT-sector in Den Haag en Rotterdam is tussen 2010 en 2013 juist sprake van een forse daling van het stroomverbruik. Het stroomverbruik in de volledige ICT-branche in Nederland komt overeen met dat van ongeveer 900.000 huishoudens. De sector gebruikte in 2013 in totaal 2,7 miljard kWh stroom. 43 procent daarvan werd in Noord-Holland afgenomen, in andere provincies ligt het ICT-stroomverbruik een stuk lager. Zo is het aandeel in Zuid-Holland 12,7 procent en in Zeeland slechts 0,5 procent.

Meer over