Update

Stroomstoring na ruim vierentwintig uur opgelost

Rond het middaguur maakte netbeheerder Liander zaterdag bekend dat alle huishoudens in de postcodegebieden 1017, 1072, 1073 en 1074 weer stroom hebben. De storing begon vrijdagochtend.

Lorianne van Gelder
De Magere Brug is half verlicht. Beeld Bas van der Sande
De Magere Brug is half verlicht.Beeld Bas van der Sande

De fikse stroomstoring ontstond om 10.30 vrijdagmorgen toen een stroomkabel bij werkzaamheden in de Daniël Stalperstraat werd geraakt.

Toen viel in delen van de binnenstad en de Oude Pijp in de postcodegebieden 1070 tot en met 1075 de stroom uit. Aanvankelijk zei netbeheerder Liander het probleem om 13.30 uur te hebben opgelost. Dat bleek optimistisch.

Minder omzet
Zo druk als het op vrijdagavond meestal op het Rembrandtplein is, zo uitgestorven was het nu. Bioscopen Tuschinski en De Munt waren al de hele dag dicht, bijna alle restaurants in het gebied konden geen eten serveren. Sommige losten de stroomstoring op door kaarsjes te branden en alleen drankjes te serveren, andere sloten de deuren.

Over de informatievoorziening van Liander werd geklaagd. "We hebben niets gehoord, alleen wat op de site verschijnt," zei Mustafa van Tasty Burgers in de Amstelstraat. "We lopen een enorme omzet mis."

Drie Britse toeristen die wilden inchecken in hun hotel, mochten niet hun kamer in omdat ze niet met credit card kunnen betalen door de storing. En genoeg cash voor een aanbetaling hadden ze niet op zak.

Noodaggregaten
Drie trams op het Rembrandtplein stonden vast, maar werden een voor een door een GVB-truck weggesleept. RTL Late Night kon nog wel in Hotel Schiller worden opgenomen dankzij twee stevige noodaggregaten. Restaurants in het blok van Wagamama, Vapiano en Starbucks hadden wel stroom.

Vanaf de Amstel brandde het licht weer. Maar om de hele stroomvoorziening weer op gang te brengen had netbeheerder Liander de hele nacht nodig.

Vrijdag veroorzaakte de stroomstoring een explosie bij café Mulder op het Weteringcircuit waarbij twee mannen gewond raakten. En waren er op meerdere plekken in de stad brandjes in elektriciteitskastjes.

Donker Tuschinski. Beeld Lorianne van Gelder
Donker Tuschinski.Beeld Lorianne van Gelder
Geen licht op het Rembrandtplein. Beeld Lorianne van Gelder
Geen licht op het Rembrandtplein.Beeld Lorianne van Gelder
Meer over