Streng toezicht op Amarantis

Damstede in Amsterdam-Noord is ook onderdeel van Amarantis. Foto Streetview Beeld
Damstede in Amsterdam-Noord is ook onderdeel van Amarantis. Foto Streetview

Amarantis, de Amsterdamse onderwijsinstelling die met miljoenentekorten kampt, wil een doorstart maken. Politieke partijen willen dat de overheid ingrijpt en streng toezicht houdt op de scholengroep.

In Den Haag wordt zeer bezorgd gereageerd op de problemen bij Amarantis, een onderwijsmoloch met 30.000 leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. VVD, PvdA, D66 en SP vinden dat de overheid hard moet ingrijpen, zodat studenten zo min mogelijk worden gedupeerd.

D66-Kamerlid Boris van der Ham roept de gemeente op aan de slag te gaan: 'De raad van bestuur van Amarantis moet de hete adem van de gemeente in de nek voelen.' De PvdA vindt dat de politiek in Den Haag op zoek moet gaan naar extra instrumenten om sneller in te grijpen bij falend bestuur op scholen.

Vanochtend heeft René s'Jacob, het enig overgebleven lid van het college van bestuur, aangekondigd het aantal medewerkers versneld en fors terug te willen brengen. Nog voor de zomer moeten honderd tot tweehonderd van de 3300 medewerkers zijn vertrokken. Hoeveel gedwongen ontslagen daarbij vallen, kon s'Jacob niet zeggen. Dat geldt ook voor de exacte omvang het miljoenentekort. 'Er moet eerst een nadere analyse worden gemaakt.'

Bij docenten van Amarantis is het nieuws hard aangekomen. 'Het is allemaal waar,' zegt een docent voor het hek van vmbo-school IJdoorn en ROC ASA Noord aan de Rode Kruisstraat in Noord. Nee, liever komt ze niet met de naam in de krant, want Amarantis verbiedt werknemers met de pers te praten. De docent kan wel raden hoe het zo mis heeft kunnen gaan. 'Groot, groter, grootst. Op een gegeven moment verlies je de grip op de werkelijkheid. Ze hebben zich zo gefocust op de concurrent ROC Amsterdam, dat ze niet luisterden naar de kreten van de werkvloer.' (Het Parool)

Lees vandaag meer in Het Parool: 'Ik begrijp dat mensen vragen hebben'
René s'Jacob is het enige lid van het college van bestuur van Amarantis, de instelling die het onderwijs verzorgt voor 30.000 leerlingen en die kampt met een enorm tekort. s'Jacob is ook woordvoerder van Koos Janssen, burgemeester van Zeist en voorzitter van de raad van toezicht. INTERVIEW

Meer over