Straffen als steniging worden in Brunei nog even uitgesteld

Straffen als steniging, het afhakken van ledematen en zweepslagen zouden eigenlijk vanaf vandaag worden ingevoerd in Brunei, maar op het allerlaatste moment is besloten om de implementatie van strenge islamitische straffen tot een 'onbepaald moment' uit te stellen.

Sacha Kester
De sultan van Brunei komt voor een staatsbezoek aan in Singapore. Beeld afp
De sultan van Brunei komt voor een staatsbezoek aan in Singapore.Beeld afp

Er is geen nieuwe datum gegeven maar volgens een official zal dit 'op zeer korte termijn' gebeuren, zo meldt persbureau AFP.

Mensenrechtenorganisaties hebben aangegeven zich grote zorgen te maken over de invoering van deze straffen. Deze zijn volgens hen bovendien in strijd met het internationale recht.

'Islam als verdedigingsmuur'
Brunei, een klein Zuidoost-Aziatisch land, wordt geregeerd door de machtige sultan Hassanal Bolkiah. Voor moslims (ongeveer tweederde van de bevolking) gold het islamitische recht al langer als het ging om zaken als huwelijk of erfrecht, maar vorig jaar kondigde de sultan aan de sharia volledig in te willen voeren. De islam, zo zei de sultan in een toespraak, moest een soort 'verdedigingsmuur' opwerpen tegen 'de uitdagingen waar we voor staan als gevolg van de mondialisering'.

Sindsdien is religieus onderwijs voor moslimkinderen verplicht gesteld en moeten bedrijven tegenwoordig gesloten zijn tijdens het vrijdagsgebed.

undefined

Meer over