Stichting Stadsherstel fuseert met Eigen Haard

De kleinste woningcorporatie van de stad, Stichting Stadsherstel, gaat fuseren met Eigen Haard.

Ruben Koops
Het stichtingsbestuur heeft voor Eigen Haard gekozen omdat die corporatie de meeste ervaring heeft met het beheer van monumentale panden Beeld anp
Het stichtingsbestuur heeft voor Eigen Haard gekozen omdat die corporatie de meeste ervaring heeft met het beheer van monumentale pandenBeeld anp

Dat hebben de huurders te horen gekregen in een brief van het bestuur.

De stichting heeft 292 woningen en 57 bedrijfsruimten, veelal in het centrum van de stad, en werkte met een eigen wachtlijst. De Stichting Stadsherstel is iets anders dan Stadsherstel NV, de organisatie die 500 monumentale panden in beheer heeft.

Stadsherstel is sinds 2013 zelfstandig, maar die onafhankelijkheid was niet vol te houden door de groeiende wetgeving en regeldruk uit Den Haag.

Huurverhogingen
Daar zijn hoge kosten aan verbonden, waardoor huurverhogingen dreigden. Door een fusie met Eigen Haard, per 1 november, blijven de woningen grotendeels onder de sociale huurgrens van 710 euro per maand.

Het stichtingsbestuur heeft naar eigen zeggen voor Eigen Haard gekozen omdat die corporatie de meeste ervaring heeft met het beheer van monumentale panden.

"Daarmee is het architectonische erfgoed, dat de woningen van Stichting Stadsherstel Amsterdam vertegenwoordigen, in goede handen," aldus Stadsherstel.

Voor de huidige huurders verandert er niets, maar door de fusie met Eigen Haard komen de woningen voor toekomstige huurders wel beschikbaar via Woningnet.

In het dorp Driemond onder Zuidoost is een nog kleine onafhankelijke woningcorporatie gevestigd, De Goede Woning, die naar verluidt ook nadenkt over een fusie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over