Stichtend lid van Dwaze Moeders overleden

Laura Bonaparte, een van de stichtende leden van de zogenaamde Dwaze Moeders (Madres de la Plaza de Mayo), is overleden. Ze werd 88 en was al lang ziek. Dat heeft het Argentijnse persbureau Telam bericht. De groepering werd opgericht door Argentijnse moeders van wie de kinderen 'verdwenen' tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983.

redactie
Vrouwen die bij het Haagse Binnenhof hun solidariteit betuigden met de Dwaze Moeders in Argentinie. Beeld ANP
Vrouwen die bij het Haagse Binnenhof hun solidariteit betuigden met de Dwaze Moeders in Argentinie.Beeld ANP

De drie kinderen en de voormalige echtgenoot van Laura Bonaparte werden gekidnapt tijdens die periode, alsook twee schoonzonen. Bonaparte was een van de drijvende krachten achter de internationale campagne om de verdwijningen te laten uitroepen tot misdaden tegen de mensheid.

Bonaparte werkte in de jaren 70 ook voor Amnesty International in vluchtelingenkampen in El Salvador en Guatemala. Later reisde ze naar Libanon om daar mensenrechtenschendingen door het Israëlische leger aan te klagen, en naar Bosnië om haar solidariteit te betuigen met vrouwen van wie de gezinnen het slachtoffer waren geworden van de etnische zuiveringen van de Bosnische Serviërs.

De beweging van de Dwaze Moeders ontstond spontaan toen een groep moeders opheldering ging vragen aan de Argentijnse autoriteiten over hun vermiste kinderen. Ze werden niet ontvangen, en gingen toen maar zwijgend over het Meiplein in Buenos Aires lopen. De volgende week kwamen ze terug, en zo elke week, bijna dertig jaar lang.

undefined

Meer over