update

Stevige taakstraffen voor 'blokkeerfriezen'

Met stevige taakstraffen maakt de rechtbank in Leeuwarden duidelijk dat zij zwaar tilt aan het opereren van de zogenoemde blokkeerfriezen, die het recht op demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet ondermijnden.

Patrick Meershoek
Jenny Douwes Beeld anp
Jenny DouwesBeeld anp

Met taakstraffen variërend van 80 tot 240 uur gaf de rechtbank van Leeuwarden gisteren een tik op de vingers van de 34 Friezen die vorig jaar drie bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet verhinderden de landelijke intocht van de Sint in Dokkum te bereiken. Jenny Douwes, de initiatiefnemer van de blokkade op de A7, kreeg wegens opruiing een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

De rechtbank oordeelde zwaar over de blokkade op 18 november van het vorig jaar. Vanwege het risico voor de andere weggebruikers, maar vooral vanwege de eigenrichting. Uit onvrede over de toestemming die de activisten hadden gekregen voor een demonstratie voorafgaande aan de intocht, kozen de verdachten ervoor het recht in eigen hand te nemen en de betoging te verhinderen met een blokkade.

Kinderen
Op de zitting stelden de verdachten in actie te zijn gekomen omdat zij vonden dat een demonstratie tegen Zwarte Piet in het bijzijn van kinderen niet door de beugel kan. Zij meenden iets recht te kunnen zetten.

Maar het recht om te demonstreren is een grondrecht, staat in het vonnis, en in een democratische rechtsstaat kan eigenrichting niet worden getolereerd.

De rechtbank neemt ook afstand van de bewering van de verdachten dat de demonstranten van Kick-Out Zwarte Piet (KOZP) naar Dokkum kwamen met gewelddadige bedoelingen. Tijdens de zitting werd gesteld dat de groep als terroristische groepering is aangeduid. KOZP wordt inderdaad genoemd in een rapport van de Nationaal Coördinator, maar alleen als actiegroep tegen racistische en koloniale symbolen.

De advocaten vingen ook bot met hun verweer dat er vaker blokkades voorkomen in het land. Als voorbeeld noemden zij het tegenhouden in april van de spelersbus van Ajax op weg naar de Johan Cruijff Arena. Dat de Friezen werden vervolgd, noemden zij willekeur. Dat argument snijdt geen hout, oordeelt de rechtbank: de Ajacieden waren niet op weg naar een demonstratie en deden ook geen aangifte na afloop.

Waarschuwing
In het geval van Douwes week de rechtbank af van de eis. Het OM vond dat zij zich schuldig maakte aan het door dreigen met geweld verhinderen van de demonstratie. De rechter hield het bij opruiing, al weegt voor de rechtbank zwaar dat Douwes zich ook op de dag van de intocht actief bemoeide met de blokkade, ondanks een waarschuwing van de politie.

Omdat de verdachten verantwoordelijk worden gehouden voor het niet doorgaan van de demonstratie, moeten zij ook de huur van de drie bussen vergoeden, ruim 2000 euro. Ook betalen zij de proceskosten van de tegenpartij. De verdachten hebben twee weken om hoger beroep aan te tekenen. Hun advocaten gaven gisteren aan daar aanleiding voor te zien. De website doneeractie.nl zamelt geld in om het hoger beroep te bekostigen.

In een reactie op het vonnis sprak Mitchell Esajas van KOZP de hoop uit dat demonstraties in 18 gemeenten op 17 november vreedzaam verlopen. "Het vonnis maakt duidelijk dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen. Wij hopen dat de tegenstanders onze vrijheid van betogen respecteren. Wij streven een feest voor alle kinderen na, niets meer en niets minder."

Meer over