Kerstrecensie

Sterk staaltje kersttoewijding in Bos en Lommer

Of u kerstversiering nu prachtig vindt of holle kitsch: u heeft het er maar mee te doen. In sommige straten staan de lichtgevende pinguïns voor flikkerende ramen te stralen. Daar steekt de kerstboom op de Dam maar karig bij af.

Hans van Lissum
De bewoners van Van Gentstraat nummer 53 zorgen voor kerstsfeer voor de hele straat Beeld Marijke Stroucken
De bewoners van Van Gentstraat nummer 53 zorgen voor kerstsfeer voor de hele straatBeeld Marijke Stroucken

Kerstversieringen in de stad neem je over het algemeen voor lief. Nietsvermoedend doet u uw dagelijkse boodschappen, om plotseling te worden geconfronteerd met boven het hoofd zwevende lichtgevende rendieren en flikkerende kerstcadeautjes.

Vervolgens maakt een kinderlijke voorpret zich van u meester, dan wel een ­allesversplinterende tegenzin in die dagen waarin u moet dealen met verbitterde schoonfamilie en een hardnekkige gourmetgeur. Kerst: het is vreselijk of geweldig, een middenweg lijkt er nauwelijks te bestaan.

Iets soort­gelijks geldt voor de kerstversiering in de stad: u vindt het prachtig óf holle kitsch waarover u stug blijft mopperen dat het over is komen waaien uit het verderfelijke Amerika.

Wat u er ook van vindt, u hebt het er maar mee te doen, want de komende week ­ - of in sommige stadsdelen zelfs tot diep in januari - is er geen ontkomen aan.

Prettig nuchter

Eerst maar het goede nieuws: sommige buurten zijn erin geslaagd de feestdagen een zeker cachet mee te geven. Wie de moeite neemt 's avonds even naar het Van der Helstplein te fietsen, wordt getrakteerd op een zee van goudwitte lichten die aldaar in de bomen hangen, met in plaats van het tot op de draad versleten 'Merry Christmas!' een prettig nuchter 'Van der Helstplein' als verwelkoming.

Zelfs de grootste kersthater kan niet anders dan een beetje smelten bij zoveel onverwachte feestdagenromantiek in dit stukje van de stad: een sowieso al prettig plein is momenteel nog een stukje prettiger.

Ook de Amsterdammer zelf doet hier en daar een bontgekleurde duit in het kerstzakje. Waar de rest van de stad niet verder komt dan een druiperige kerstster van spuitsneeuw in het raamkozijn, is er aan de Van Gentstraat in Bos en Lommer iemand die wat de feestdagen betreft het adagium more is more aanhangt.

Kerstsfeer op de Waddenweg in Noord Beeld Marijke Stroucken
Kerstsfeer op de Waddenweg in NoordBeeld Marijke Stroucken

Nietsvermoedende passanten worden ter hoogte van nummer 53 plotseling in het gezicht geslagen met een explosie van feestelijkheid: achter het bont flikkerende raam staat een hele miniatuurkermis uitgestald, geflankeerd door meerdere kerstbomen en een zelfgeknutseld poollandschap, inclusief lichtgevende pinguïns en poolvossen. Je ogen krijgen meer rust op de kerstafdeling van een Intratuin op zaterdag­middag, maar dit is een staaltje toewijding zoals je het zelden ziet.

Teleurstellingen
Helaas zijn er elders in de stad ook weer de gebruikelijke teleurstellingen te vinden. Terwijl de pui van Scheltema als vanouds kraakt onder het gewicht van feestelijke pakjes en de Bijenkorf traditiegetrouw verzuipt in een zee van goud licht, vraag je je bij de kerstboom op de Dam af waarom ze er elk jaar überhaupt de moeite voor nemen.

De 21 meter hoge Nordmann - bruusk aan de natuurlijke Duitse omgeving onttrokken - zou het Love actually-achtige middelpunt van ultiem kerstgevoel moeten zijn. In plaats daarvan staat hij, zoals altijd karig versierd met slechts wat onopmerkelijk lichtwerk, zijn tijd uit te staan tot het januari is.

Zelfs de kerstboom voor de ingang van de Makro in Zuidoost heeft meer cachet: daar hangen weer- en windbestendige cadeautjes in. Een ­simpele illustratie van hoe het wel kan.

Tip voor volgend jaar: laat die boom op de Dam vakkundig versieren door de bewoner van de Van Gentstraat 53. Decoratie met gemeente­geld aanschaffen wordt meteen overbodig: die ­Amsterdammer heeft genoeg eigen kerst­parafernalia.

Wij zijn benieuwd: heeft u ook een mooi versierd huis gezien? Stuur uw foto naar nieuwsdienst@parool.nl.

Meer over