'Steekincident' school Zuidoost blijkt slechts een schram

Een dertienjarig meisje wordt verdacht van het steken van een leeftijdsgenootje op het Bindelmeer College donderdag. Van een steekincident was echter nauwelijks sprake, zegt de directeur van de school.

Laura Obdeijn
Tussen twee leerlingen brak een ruzie uit. Beeld Google Streetview
Tussen twee leerlingen brak een ruzie uit.Beeld Google Streetview

Op de middelbare school in de Dubbellink kregen leerlingen 's ochtends een ruzie in de klas die uit de hand liep en eindigde in een vechtpartij, zegt directeur Kees Buijtelaar. Daarbij stak een leerling en medeleerling 'met íets'.

Er werd melding gedaan van het incident bij de politie, omdat de wijkagent - waar de school normaal gesproken aanklopt - niet bereikbaar was. Met een hoop ambulances en politieauto's voor de schooldeuren van dien.

Pleister
De manier waarop zijn school vervolgens in het nieuws kwam is volgens directeur Kees Buijtelaar niet helemaal een juiste weergave van wat er werkelijk gebeurde. De tweet van de politie berichtte over een steekincident: 'Een leerlinge is gestoken. De verdachte is aangehouden.'

"Het meisje liep een schram op waar een pleister op is geplakt," zegt Buijtelaar. "Heel erg vervelend, maar er is niet gestoken met een mes ofzo."

Dilemma
"Het blijft een dilemma," zegt een woordvoerder van de politie. "Maar we willen transparant zijn over wat er in de stad gebeurt, daarom kiezen we er voor dingen zo snel mogelijk te melden op basis van procesinformatie."

Dat wil zeggen dat in dit geval de melding getwitterd is die rond 8.45 uur bij de politie binnenkwam. "Het eerste bericht is nooit de werkelijke situatie, dat bericht is heel rauw en zegt niets over de aard van het letsel. Wij weten op dat moment ook niet precies wat er aan de hand is, dus de duiding van het incident komt later."

Een gewone vrijdag
De klas is volgens Buijtelaar intern opgevangen na het incident, - "met name al die politie die binnenkwam was best heftig" - en leerlingen en ouders zijn op de hoogte gesteld. Daarna zijn de lessen gewoon verder gegaan. Ook deze vrijdag is er gewoon een zoals andere, al blijft er ruimte om over te praten. "En er is een groot zorgteam die het verder in de gaten houdt."

Meer over