Steeds meer dagopnames bij kanker

Het aantal ziekenhuisopnames dat gerelateerd is aan kanker is de afgelopen vijftien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat er veel meer dagopnames zijn, in plaats van langer durende opnames in het ziekenhuis.

Per tienduizend inwoners waren er in 1996 nog iets minder dan 100 ziekenhuisopnames vanwege kanker. In 2010 lag dat aantal op 210. Dat komt vooral door het aantal dagopnames, zo blijkt. Het aantal patiënten dat namelijk opgenomen wordt steeg veel minder snel, namelijk van 50 naar ongeveer 75. Tegelijk steeg het aantal mensen dat overleed aan kanker nauwelijks.

'Het aantal dagopnames is enorm toegenomen, het aantal opnames voor een langere periode neemt sterk af', bevestigde een woordvoerster van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in het Anthony Leeuwenhoek Ziekenhuis. 'Om voor ons te spreken: wij zijn een klein ziekenhuis met slechts 180 bedden. Toch hebben wij het aantal kankerpatiënten enorm zien toenemen. We hebben het aantal bedden op hetzelfde niveau kunnen houden, maar de afdeling dagbehandeling flink uitgebreid.'

Meer over