Steeds meer Britten willen Nederlander worden

Brexit doet het aantal naturalisatieaanvragen in Amsterdam flink toenemen. Waren er in 2015 nog maar vijftien Britten die een verzoek indienden om Nederlander te worden, vorig jaar was dat aantal bijna zeven keer zo hoog.

Aybala Carlak
Jo Swabe woont in Amsterdam en werkt veel in Brussel. 'Ik wil niet in een kwetsbare positie komen.' Beeld -
Jo Swabe woont in Amsterdam en werkt veel in Brussel. 'Ik wil niet in een kwetsbare positie komen.'Beeld -

Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS), de afdeling van de gemeente die de registraties bijhoudt, noemt deze ontwikkeling 'opvallend'. Het is een trend die waarschijnlijk nog een aantal jaren zal aanhouden.

Volgens de laatste rapportage van OIS wilden in 2017 102 Britten worden genaturaliseerd, van wie een deel al langer in Amsterdam woont. Daarnaast groeit het aantal Britse immigranten.

Alleen al afgelopen jaar vestigden zich 2800 mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Amsterdam, van wie 56 procent met de Britse en 16 procent met de Nederlandse nationaliteit. Dat maakt het een van de landen die de meeste immigranten aan Amsterdam levert.

In totaal wonen hier nu een kleine 13.000 mensen met een Britse migratieachtergrond. De meesten zijn welgesteld en hoogopgeleid en daardoor kansrijk op de arbeidsmarkt.

Een van de Britten die afgelopen week is genaturaliseerd, is dierenrechtenactivist en socioloog Jo Swabe (47). Zij woont al 26 jaar in Amsterdam. "Toch voel ik me bijna een politiek vluchteling," zegt Swabe.

Politiek statement
Swabe kwam hier voor een master in de sociale wetenschappen en behaalde vervolgens haar doctoraat. "Het is niet zo ver van Groot-Brittannië en cultureel vergelijkbaar," zo verklaart ze haar keuze voor Amsterdam destijds. Bovendien komt de joodse familie van haar opa ook uit Amsterdam.

Swabe had tot voor kort niet de behoefte om officieel Nederlander te zijn. "Goed, ik mocht niet stemmen, maar ik had verder wel alle rechten die ik wilde hebben, ook door het vrije verkeer van personen dat in de Europese Unie mogelijk is."

Daardoor kon ze ook haar werk in Brussel, als EU-lobbyist voor een internationale organisatie, makkelijk voortzetten. Nu wil ze opnieuw een politiek statement maken. "Ik wil niet in een kwetsbare positie komen te zitten," zegt ze. "Ik wil de rechten waarborgen die ik als EU-burger heb."

Dat is een reden dat veel Britten nu emigreren. In het jaar van de brexit kwamen ruim 230.000 Britten naar Nederland, 30.000 meer dan het jaar ervoor. Opvallender zijn de cijfers over nationaliteitswijzigingen: in 2015 werden 166 Britten Nederlands, in 2016 636.

Geen noodzaak
"Het toont aan hoe verdeeld de Britse samenleving is en hoe onzeker de toekomst," zegt hoogleraar economie Bart Los van de Rijksuniversiteit Groningen. "Het kan alle kanten op, dat is in sommige aspecten wel zorgwekkend."

Hij deed samen met collega's onderzoek naar de gevolgen van de brexit, die in het Verenigd Koninkrijk 2,5 miljoen banen kan kosten. "Toch is de noodzaak nu van nationaliteit te wijzigen, puur economisch geredeneerd, niet groot. Er speelt meer. Dit is vooral identiteitspolitiek."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over