Stedenmaagd maakt plaats voor jongere versie

De oude maagd heeft een raar gezicht gekregen en haar hand staat een beetje vreemd op haar arm. Beeld
De oude maagd heeft een raar gezicht gekregen en haar hand staat een beetje vreemd op haar arm.

AMSTERDAM - De Stedenmaagd bij de ingang van het Vondelpark aan de Stadhouderskade wordt donderdag van haar sokkel gehesen. In het voorjaar wordt ze vervangen door een kopie. Het zandsteen waarvan de Stedenmaagd is gemaakt, heeft de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. ''Ze heeft een raar gezicht gekregen en haar hand staat een beetje vreemd op haar arm,'' aldus restaurateur Ton Mooy.

Het vijf ton wegende beeld wordt met een hijskraan opgetakeld en op een vrachtwagen gezet. Die vervoert het naar Mooy's atelier in Amersfoort.

De Stedenmaagd, de verpersoonlijking van Amsterdam, is in 1883 gemaakt door Alex Linneman en Friedrich Schierholz en met bijpassend hek bij de ingang van het Vondelpark geplaatst, ter ere van de wereldtentoonstelling op het Museumplein. In de afgelopen eeuw is de Stedenmaagd vaak gerepareerd, wat te zien is aan de vele witte mortelvlekken. Maar het reparatiemateriaal hechtte niet goed aan het zandsteen. Mooy: ''Als je alle reparaties eraf hakt, houd je bijna geen beeld meer over.''

Het kopieerwerk gebeurt aan de hand van oude foto's. Eerst verwijdert de restaurateur alle reparatiemortel van het origineel en lapt hij het beeld met gips weer op tot het originele ontwerp. Als dat is goedgekeurd, kan het kopiëren beginnen.

Het nieuwe beeld, dat in maart klaar moet zijn, wordt gehouwen uit één blok zandsteen. Het blok weegt zo'n veertien ton; daar wordt ongeveer de helft van weggehakt. Het beitelwerk is in handen van drie beeldhouwers.

Ditmaal komt het zandsteen niet uit de omgeving van Limburg maar uit de steengroeve van Bentheim. Dan gaat het beeld niet 126 jaar, maar wel drie of vier eeuwen mee.

De oude Stedenmaagd krijgt een plekje in het Amsterdams Historisch Museum. (HET PAROOL)

Meer over