Stedelijk stopt met uitreiking Vincent Award

Nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Archieffoto 2010 © anp Beeld anp
Nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Archieffoto 2010 © anpBeeld anp

Het Stedelijk Museum in Amsterdam stopt met de organisatie en uitreiking van The Vincent Award, een tweejaarlijkse Europese kunstprijs van 50.000 euro. Het museum heeft de samenwerking met de Broere Foundation, die de prestigieuze prijs in 2000 heeft ingesteld, beëindigd. De reden voor de beëindiging is maandag niet bekendgemaakt.

Het Stedelijk Museum organiseerde de prijsuitreiking in 2006 en 2008. Door de samenwerking had het Stedelijk van de Broere Foundation de Monique Zajfen Collection in bruikleen gekregen. Dit is een kwalitatief hoogstaande collectie van 32 werken van vijftien kunstenaars, van onder anderen Marlene Dumas, Mike Kelley en Thomas Schütte.

Door het beëindigen van de samenwerking zal de Broere Foundation de collectie in 2012 elders onderbrengen, mogelijk in een ander museum. De stichting overlegt met een aantal partijen over de toekomst van The Vincent Award.

De prijs is voor het jaar 2010 nog altijd niet uitgereikt. Het Stedelijk was sinds maart vorig jaar in gesprek met de Broere Foundation over de organisatie van de prijsuitreiking.

The Vincent Award gaat naar kunstenaars met een grote relevantie voor de hedendaagse kunst. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht was de organisator van de eerste drie edities.

De Broere Foundation is opgericht door Jacobus en Bastiaan Broere, oprichters van scheeps- en olieopslagmaatschappij Gebr. Broere te Dordrecht. Zij stelden de kunstprijs in ter nagedachtenis aan Monique Zajfen (1939-1995), die kunstenaars ondersteunde en stimuleerde. (ANP)

thevincentaward.eu

Meer over