Stationverbod voor man die vuurwerk naar Onana gooide

De 33-jarige voetbalsupporter die op 23 december in stadion Galgenwaard een vuurwerkbom gooide naar Ajax-keeper André Onana mag 7,5 jaar geen Nederlands voetbalstadion bezoeken.

Ard Schouten
null Beeld ANP
Beeld ANP

De KNVB legde hem een algeheel stadionverbod op. De Utrechter was door de Utrechtse rechtbank al eerder veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. Tijdens de rechtszitting gaf hij toe de gooier van het vuurwerk te zijn, maar hij zei niet te hebben geweten dat het een zware vuurwerkbom was. Hij dacht met siervuurwerk te maken te hebben.

"Het leek heel erg op een ander stuk dat ik voor de wedstrijd had gegooid. Daar kwam alleen maar een lichtflits van af. Toen ik de klap hoorde, schrok ik wel. Ik had helemaal niet de bedoeling Onana te laten schrikken of te verwonden. Ik gooide het ook echt heel duidelijk niet in zijn richting.''

Camerabeelden
De man werd opgespoord, toen de stadionbeveiliging en de politie camerabeelden uitkeken. Daarop was te zien dat de man tijdens FC Utrecht-Ajax (1-3) op 23 december na het incident de tribune verliet, zijn jas uitdeed en het supportershome binnenging. Volgens de rechter leek het erop dat hij op die manier aan de politie of beveiliging probeerde te ontkomen. "Ik wist dat dat niet zou lukken," zei de verdachte. "Toen ze me zagen, ben ik rustig meegegaan.''

Op de beelden was echter ook te zien dat hij na de knal schreeuwend en gebarend op de Bunnikside stond. De man zei dat hij het niet is die op de beelden te zien was. "De beelden en het geluid zijn gemanipuleerd.'' Het openbaar ministerie benadrukte dat Onana aan een verwonding was ontsnapt en dus vervolging op zijn plaats was.

Meer over