Update

Staphorster meisje won prijs met gedicht over pesten

Het 15-jarige meisje dat zich voor de ogen van haar klasgenoten dinsdag voor de trein wierp vanwege aanhoudend gepest, heeft nota bene twee jaar geleden een prijs gewonnen met een gedicht over pesten.

Eric Borsje
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Meppeler Courant schrijft vandaag dat zij twee jaar geleden deelnam aan het Meppeler Poëziefestival voor scholieren in Schouwburg Ogterop.

Met onderstaand gedicht won ze de eerste prijs.

k had er genoeg van, het zat me tot hier.
Nu ben ik daar weg, met heel veel plezier.
Diep van binnen ben ik bang,
want straks herhaalt het zich weer,
dan voel ik die pijn weer,
en dat wil ik nooit meer.

Het meisje maakte dinsdag een einde aan haar leven door op weg naar het AOC Terra in Meppel voor de trein te springen. Op de plaats van de spoorwegovergang hebben scholieren inmiddels bloemen neergelegd. Er komen initiatieven op gang om op Tweede Kerstdag een stille tocht te houden.

Diepe indruk
De zelfmoord heeft diepe indruk gemaakt op de leerlingen en docenten van de school waar ze op zat. De schok was extra groot omdat de school, waar zo'n 600 vmbo-leerlingen op zitten, zegt veel aandacht te besteden aan persoonlijke begeleiding van scholieren.

In de school is een stilteplek ingericht voor het meisje. De vmbo-school is pas enkele weken geleden verhuisd naar een nieuwe locatie en heeft een deel van een kantoorpand in gebruik. In en rond de school is het opmerkelijk rustig. Er zijn buiten nog geen bloemen gelegd of kaarsen aangestoken.

Brief
'We hebben direct actie ondernomen en iedereen bij elkaar gehaald. In de klassen is er daarna verder over gepraat', aldus Astrid Berendsen van de raad van bestuur van de overkoepelende Onderwijsgroep Noord, waar de school van het meisje onder valt.

Berendsen zou ook in het bezit zijn van een brief van het meisje, maar over de inhoud doet zij geen mededelingen. In de brief zou de scholiere kinderen die haar hebben gepest bij naam noemen.

Persconferentie
De scholengemeenschap kondigde eerder al aan onderzoek te doen. 'Er gaan geruchten en we hebben signalen dat er een mogelijke relatie is tussen de zelfmoord en de pesterijen. Als dat zo is, zijn we als school verantwoordelijk', aldus de woordvoerster. 'Dan moeten we goed kijken naar wat onze rol is geweest en wat we hiervan kunnen leren.'

De lessen op de scholen gaan gewoon door. Het rooster voor de klas waarin het meisje zat, is aangepast. Vandaag om 16.00 uur is er een persconferentie in Staphorst van Onderwijsgroep Noord.

Tim Ribberink
Het drama roept herinneringen op aan de zelfdoding van de 20-jarige Tim Ribberink uit Denekamp die zich anderhalve maand geleden van het leven beroofde. Zijn ouders zetten een rouwadvertentie om aandacht te vragen voor het pesten. Zij citeerden hun zoon: 'Mijn hele leven ben ik bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over