Update

Stap naar verzoening Hamas en Fatah

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat een Palestijnse interim-regering leiden. Dat is de uitkomst van overleg tussen zijn partij Fatah en haar rivaal Hamas in Qatar. Dat maakte Abbas vandaag bekend. Het akkoord wordt gezien als een belangrijke stap naar verzoening.

ANP/Redactie
Mahmoud Abbas. Beeld epa
Mahmoud Abbas.Beeld epa

Fatah bestuurt delen van de Westelijke Jordaanoever. Hamas nam in juni 2007 met geweld de macht over in de Gazastrook. Hamas staat op de lijst van terreurgroepen in de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Abbas onderhandelde in Doha met Hamastopman Khaled Meshaal over de kwestie. Beide partijen spraken vorig jaar april al af de strijdbijl te begraven en een interim-regering te vormen tot de verkiezingen, die voor mei dit jaar gepland staan. Maar ze konden het niet eens worden over de benoeming van een interim-premier. Fatah hield vast aan huidige premier Salam Fayyad, terwijl Hamas een nieuwe tijdelijke regeringsleider wilde. Fayyad ligt goed in het Westen en bij Israël.

De nieuwe regeerploeg gaat bestaan uit onafhankelijke personen en technocraten. Ze gaat de presidents- en parlementsverkiezingen in Gaza en de Westoever voorbereiden. Op 18 februari worden de nieuwe regering en de verkiezingsdatum bekendgemaakt. Verder beloven beide partijen alle politieke gevangenen vrij te laten, aldus nieuwszender al-Jazeera.

De laatste verkiezingen in de Palestijnse gebieden waren in 2006. Toen won de strengislamitische Hamas de parlementsverkiezingen. De relatie tussen Hamas en Fatah verslechterde daarna snel. Sindsdien is er een reeks pogingen tot verzoening geweest.

Premier Netanyahu
Israël is niet blij met de toenadering tussen de Palestijnse rivalen. Abbas kiest ervoor de 'weg van vrede te verlaten', als hij het akkoord uitvoert dat moet leiden tot verzoening met de strengislamitische Hamas, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag.

Meer over