Stan

THEODOR HOLMAN

Je zit voor de tv omdat je sport wil kijken, en dan hoor je dat cameraman Stan is overleden. Je hebt hem wel eens op een feest ontmoet. Je schrikt en je keel zit dicht. Je bent zelfs even verdoofd. Maar al staat alles in je hoofd stil, de televisie gaat door, en je zit opeens naar vrouwensoftbal te kijken '' Nederland tegen China. Je voelt woede opkomen. En je denkt: dit hoor ik eigenlijk niet te zien.

Maar wat dan wel?
Je zet de televisie uit en de radio aan. Radio Olympia. Maar de sfeer is totaal weg, de hoofdredacteur van RTL wordt geïnterviewd over Stan en weer krijg je een brok in je keel. En de overgang: ''En dan nu naar Jack van Gelder in Peking.''
Jack heeft mee zitten luisteren en heeft helemaal geen zin om enthousiast een voorronde van het roeien aan te kondigen of om te vertellen dat de Nederlandse beachvolleyballers er weer niks van hebben gebakken. Hij besluit om wat muziek te laten horen.
Je hoort iets wat veel te vrolijk is, uit de jaren zeventig, Creedence Clearwater Revival of Chigaco - zoiets. En daarna hoor je Jack weer praten of hij net is aan komen lopen en niet weet wat er is gebeurd.
Buiten regent het. Als de zon zich laat zien, neem je hem dat kwalijk. Daarna gaat hij dan ook weer weg.
Op tv meldt CNN dat Rusland het vuren zal staken. Had dat nou niet een paar uur eerder gekund?

De eerste in memoriams over Stan verschijnen op de televisie. Zeer ontroerend.

Je zapt verder, op zoek naar nieuws, en je wilt toch eigenlijk ook wel het dameshockey zien.
Op een Duitse zender zie je Les Humphries Singers met Mexico en op een Belgische zender komen de Osmonds voorbij met Crazy horses, totaal misplaatst.
Dan kijk je naar het hockey, maar ondertussen denk je toch: wie is de grote schuldige? Rusland, die de bommen gooide? Georgië, die dat schijnt te hebben uitgelokt? Medvedev, Poetin, Saakasjvili? Alledrie? Ja. En dan...
Je zet de tv uit.
Radio aan. ''Dat was Middle of the Road met Sacramento. Nu snel naar het hockey...''
De radio gaat ook uit. (THEODOR HOLMAN)

null Beeld
Meer over