PlusFilmrecensie

Stan & Ollie kunnen niet mét, maar zeker niet zonder elkaar

In Stan & Ollie van regisseur Jon S. Baird wordt de traan perfect verenigd met de lach, en dollen Stan & Ollie constant met elkaar, zowel op als buiten het podium.

Mike Peek
Stan & Ollie Beeld -
Stan & OllieBeeld -

De interessantste periode uit de ­carrière van iedere artiest zijn de ­nadagen. De meeste mensen denken begin jaren vijftig dat Laurel & Hardy al achter de geraniums zitten, maar het duo wil graag nog een film maken.

Om hun namen weer op de kaart te zetten, toeren ze door het naoorlogse Engeland. De achterafzaaltjes blijven echter angstvallig leeg. Hardy heeft bovendien een bom onder hun vriendschap gelegd door vijftien jaar eerder een film met iemand anders te maken.

Sterk script
Het sterke script van Stan & Ollie ­focust op de tragische noodzaak om te blijven optreden terwijl de lichamelijke ongemakken steeds groter worden. In de proloog, die zich op de piek van hun roem afspeelt, zien we dat de heren hun zaken financieel niet goed regelen.

Andere grote komieken als Charlie Chaplin verdienen veel meer en Hardy is een fervent gokker. Dat lijkt dan nog vrij onschuldig, maar is in de jaren vijftig een echte verslaving geworden.

Regisseur Jon S. Baird verenigt die traan perfect met de lach. Dat ze nog steeds aan het werk zijn, heeft namelijk niet alleen een financiële, maar ook een praktische reden: ze kunnen misschien niet altijd mét, maar zeker niet zonder elkaar.

Dollen
Stan en Ollie zijn constant aan het dollen, ook buiten het podium. Op de aftiteling lezen we zelfs dat Laurel na de dood van Hardy gewoon nieuwe sketches voor het duo bleef schrijven. Je ziet hem ­zitten aan een bureau, het bekende hoedje op zijn gerimpelde kop, stilletjes mijmerend over de successen van weleer.

Historisch gezien neemt Stan & ­Ollie soms een loopje met de werkelijkheid, maar dat hindert nauwelijks: dit is een onweerstaanbare film. Coogan en Reilly zijn perfect gecast en imiteren de beroemde slapstick-acts van het duo feilloos. En ja, daar valt ook in 2019 nog hard om te ­lachen.

Stan & Ollie

Regie Jon S. Baird
Met Steve Coogan, John C. Reilly, Nina Arianda
Te zien in Cinecenter, The Movies, City, Tuschinski

Meer over