Stalken en andere 'horror': eis 2 jaar

LEEUWARDEN - ''Als je nagaat wat er allemaal is gebeurd, dan heb je een perfect scenario voor een horrorfilm die op ware feiten is gebaseerd.'' Dat zei officier van justitie Henk Mous over de stalkingsactiviteiten en bedreigingen waarvan een 38-jarige man wordt beschuldigd.

Sinds 2002 heeft de man geen woning, maar om aan onderdak te komen, laat hij zich in ziekenhuizen opnemen wegens rugklachten. Zeker zes maal maakte hij zich schuldig aan 'ziekenhuispiraterij'.

Na een detentie van elf maanden liet de gedaagde zich in februari meteen weer opnemen. In het Leeuwarder ziekenhuis MCL kwam hij in contact met een inwoonster van de Friese hoofdstad. Hij mocht een weekeind bij haar logeren.

De man bleef zes weken. Hij gedroeg zich dominant en controlerend en boezemde haar steeds meer angst in met verhalen over 'vriendjes' in de onderwereld. Na zijn vertrek liet zij de sloten van haar woning veranderen en dook ze onder.

Toen ze op 14 april met een vriendin per taxi kleding uit haar woning ging halen, bleek dat de man was binnengedrongen en de boel had vernield. Toen ze naar boven liep, dook hij op en achtervolgde haar met een vleesmes. Samen met haar vriendin wist zij de taxi te bereiken. Daarna bleef hij haar lastigvallen.

Het slachtoffer zegde haar baan na 26 jaar op en zette haar huis in de verkoop. Ze kreeg nachtmerries en suïcidale gevoelens. De vrouw werd verwezen naar een traumacentrum.

De officier eiste twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. De uitspraak is op 2 september. (HET PAROOL)

undefined

Meer over