Stakingen op komst bij gemeenten

De ambtenarenbond Abvakabo FNV bereidt zich voor op stakingen bij gemeenten. Reden is dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet is ingegaan op de eisen die de vakbond heeft gesteld in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Dat heeft de vakorganisatie vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie

Abvakabo FNV had de gemeenten een ultimatum gesteld dat maandag afliep. De VNG heeft om uitstel gevraagd maar de bond vindt dat de werkgevers genoeg tijd hebben gehad om met voorstellen te komen. Daarom leggen de ambtenaren over enige tijd het werk neer. De leden van de ambtenarenbond bepalen op 7 maart hoe de acties er uit komen te zien.

Het cao-overleg tussen de gemeenten en de vakbonden liep begin deze maand voor de tweede keer vast. De bonden eisen koopkrachtbehoud en werkzekerheid. Ook willen zij dat de gemeenten investeren in vaste mensen in plaats van ingehuurde medewerkers.

'Tijdens de onderhandelingen van de afgelopen maanden heeft de VNG geen enkele poging gedaan om de verschillen te overbruggen', aldus onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV. De gemeenten hebben volgens hem de situatie alleen maar verergerd door met een slechter loonbod te komen. 'Verder overleg is echt zinloos en dus rest ons niets anders: actievoeren'.

Meer over