Staking vuilnismannen: 'We worden als oud vuil behandeld'

Amsterdammers kunnen hun afval de komende dagen beter niet aan de straat zetten. Medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten leggen tot en met woensdag het werk neer, net als hun collega's in Utrecht en Groningen.

Rob Rombouts
In 2010 werd er ook gestaakt door de vuilnismannen. Toen hoopte het vuilnis in de hele stad op. Beeld anp
In 2010 werd er ook gestaakt door de vuilnismannen. Toen hoopte het vuilnis in de hele stad op.Beeld anp

Zij zullen drie dagen lang niet het vuilnis ophalen, prullenbakken legen, de straten vegen en het groen snoeien. Ook kapotte en openliggende straten worden niet onder handen genomen.

En waarom? 'Ik wil niet als oud vuil worden behandeld', zegt Willem Kortekaas. Dat ophopend vuilnis het straatbeeld in Amsterdam tot donderdagochtend bepaalt, is dan maar jammer.

De stakers in Amsterdam, Groningen en Utrecht eisen 'respect', werk en loonsverhoging: 2,5 procent over 2013 en 3 procent voor dit jaar. Wat Kortekaas vooral steekt, is dat banen vervangen dreigen te worden door gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

Alles gaat omhoog
De vuilniswagens van stadsdeel Centrum staan vanmorgen werkeloos in het gelid. Vanuit het rookhok vat Radjin Gobiend ('Ik ben algemeen allround vuilnisman') de kwestie samen: 'Alles gaat omhoog: ziektekosten, huur. Maar ons loon niet.'

Veteraan stakingsleider Ron Rumkorf vindt het maar een vermoeiend machtsspel. 'We onderhandelen over deze cao sinds november 2012. Net als in het verleden moeten we eerst staken. Dan is er opeens wel een akkoord.'

Een straatveger: 'Hoe meer troep, hoe beter. Dan zien mensen wat we doen en waarvoor we staken.'

Stakingsbreker
Stratenmaker Ikael Echteld is geen stakingsbreker, maar is vanmorgen toch op zijn werk, net als de komende dagen. Hij is geen vakbondslid, waardoor hij geen stakingsvergoeding krijgt, en heeft geen dagen meer om uit solidariteit op te nemen, zoals veel collega's doen. Om kampvorming en opstootjes te voorkomen hoeft hij van de leiding niet de straat op. In de kantine wijst hij op een tv met werkroosters. 'Jammer. Geen voetbal.'

De medewerkers strijden al ruim een jaar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent dit jaar, maar de VNG gaat daar niet mee akkoord.

Jaarcongres
Op woensdag 18 juni is er een landelijke actiedag in Hendrik Ido Ambacht. Gemeentemedewerkers willen hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten bij een jaarcongres van de VNG dat daar plaatsvindt.

De dagen na de staking worden extra mensen en middelen ingezet om de rommel zo snel mogelijk op te ruimen.

Meer over