Staking hotel Chicago eindigt na 10 jaar

Na tien jaar en toch nog onverwacht is gisteren een van de langste stakingen in de geschiedenis tot een eind gekomen. Het schoonmaak- en onderhoudspersoneel van het Congress Plaza Hotel in Chicago dat in juni 2003 in staking ging, heeft besloten weer aan de slag te gaan. Het kan echter zijn dat hun baan inmiddels niet meer bestaat.

redactie
null Beeld Congress Hotel
Beeld Congress Hotel

In 2003 gingen 130 medewerkers in staking uit protest tegen loonsverlagingen en het bevriezen van ziektekostenbijdragen. Het hotel en de vakbond Unite Here Local 1 zijn al die jaren lijnrecht tegenover elkaar blijven staan. De bond heeft gisteren echter gemeld 'dat het lang genoeg heeft geduurd', en zei dat de werknemers weer aan de slag willen. De directie zei verrast te zijn omdat er al ruim een jaar niet meer was gesproken met de bond.

Nu is de kwestie niet meteen helemaal opgelost. Van de 130 stakers hebben inmiddels zo'n 60 een baan elders gevonden. De overigen zouden weer aan de slag willen bij het hotel, dat formeel gezien nog steeds hun werkgever is. Zij kunnen echter alleen terugkeren onder het contract dat ze destijds hadden. Dat betekent dat hun uurloon ongeveer 9 dollar zou bedragen, terwijl in 2013 het gemiddelde uurloon voor hun werk op ruim 16 dollar staat.

De bond en de directie gaan in gesprek over een mogelijke oplossing.
Algemeen wordt aangenomen dat dit de langste staking in de hotelwereld is geweest. Het is niet de langste staking aller tijden. Voor zover bekend is dat de staking bij de Diamond Walnut Growers-fabriek in Californië: daar hebben 600 man het werk 14 jaar neergelegd, van 1991 tot 2005.

Het Congress Plaza Hotel, dat afhankelijk van het seizoen drie- tot vijfhonderd man in dienst heeft, is een beroemd hotel. Het is in 1893 gebouwd en kon presidenten als Grover Cleveland, Teddy Roosevelt en Franklin Roosevelt tot zijn gasten rekenen. Het hotel ging in 1995 failliet, maar kreeg een doorstart. Eigenaar is tegenwoordig de investeerdersfamilie Nasser.

Meer over